Стефан Радев: Надявам се резултатът от дискусиите за учебните програми да е по-качествено образование за децата ни

19.02.2016

Кметът на община Сливен Стефан Радев взе участие в работна среща за обсъждане на проектите за учебни програми по български език и литература и по история за VІ -VІІІ клас. Присъстващите педагози и експерти от областите Сливен, Бургас, Ямбол, Стара Загора и др.градове получиха разяснения по програмите от зам.- министъра на образованието и науката Диян Стаматов.

„Учебните програми трябва да отговорят на съвременните изисквания и необходимости от знания и умения на младите хора така, че те да могат да се реализират успешно в живота”, каза в приветствието си кметът. По думите му, широката дискусия и обсъждане на програмата от екипите, които работят над тях и педагозите, които всъщност я прилагат, е знак за ползотворна и успешна работа. „ Мисля, че акцентът, който се слага на програмите по български език и литература и ясното разделяне на часовете между тях, е важна стъпка за решаване на проблемите, които имаме с грамотността”, посочи още той. Стефан Радев коментира и новата програма по история, към която обществото е особено чувствително. „Надявам се дискусиите като тази да доведат до най-правилното решение и децата ни да получат качествено образование”, допълни кметът.

Зам.-министър Диян Стаматов пък сподели, че на страницата на МОН постоянно постъпват предложения, касаещи програмите. Повечето от тях са в подкрепа на предложените програми като цяло, а някои са свързани с конкретни произведения. „Подкрепата, която се забелязва, е в посока олекотяване на учебния материал. Това означава да има по-малко произведения или откъси от такива в частта „задължителна подготовка”. Това ще даде възможност през останалото време за надграждане - учителите да могат свободно да изберат онези произведения, които са според спецификата на класа им, темпа и неговото развитие”, посочи той.

Заместникът на Меглена Кунева коментира и казуса, който възникна с историята за 6-ти клас, като поясни, че всъщност няма проблем по отношение на терминологията.

„"Иго"и "османско владичество" са политическите наименования на този период, те са били в настоящите учебници, те са заложени и в програмите, които в момента се предлагат за обсъждане и вероятно ще бъдат в този вид утвърдени. Думата "съжителство" не е исторически засегната и не е по отношение на политическата система за този период от време”, категоричен беше Стаматов.

На обсъжданията присъстваха още областният управител на Сливен – Татяна Петкова и Бисерка Василева – Михалева - началник на РИО Сливен.


Снимки:


Пресслужба на община Сливен

Адрес: Бул. "Цар Освободител" 1
Тел: 044/611 112
Факс:044/66 23 50
Email: press@sliven.bg
За контакти: Връзка с обществеността

Източник: www.sliven.bg Позоваването на източника е задължително.


Достъпност
Хаджията - Гид на Сливен