Успешно приключи пласирането на облигационната емисия на Община Сливен

01.06.2016

Успешно приключи пласирането на облигационната емисия на Община Сливен. Това стана ясно днес по време на брифинг на общинското ръководство. Кметът Стефан Радев информира, че предложените облигации са записани на 100 процента при параметри, които са по-добри дори от тези, които се гласуваха в Общинския съвет. Купувачът на емисията е Общинска банка.

„Към условията добавихме и ограничение на лихвата, независимо от движението на лихвите и СОФИБОР. Лихвата не може да бъде повече от 5 процента, колкото и да стане СОФИБОР, което лично аз го оценявам като много сериозен успех. Успяхме при тези добри параметри да договорим и това условие. Според мен, на фона на подобни емисии, постигнахме възможно най-добрите условия, независимо от това, че финансовите ни отчети изобщо не предполагат общината да е първокласен платец. Въпреки това, условията са много, много добри“, каза кметът. Той отново благодари на всички, които се включиха в дискусията по темата, както и на дебатите в Общинския съвет.

Заместник-кметът по финансите Румен Иванов заяви, че след успешното пласиране на емисията, за общината се говори по друг начин и нейното място на финансовите пазари е по-добро.

„Това е огромен успех за Сливен! Успяхме да пласираме емисията на надбавка 2,1, плюс 6-месечен СОФИБОР, който при първото лихвено плащане ще бъде в размер на 0,333. Общият лихвен процент е 2,433. Това са най-добрите параметри, които към днешна дата на този пазар могат да бъдат постигнати. Може би сме единствената община с такива параметри от общините с нашия ранг“, каза Иванов.

Сумата по облигационния заем в размер на 25 милиона лева вече е преведена по сметката на общината. В момента се извършват техническите и контролни процедури, включително и от системата за вътрешен контрол. Задействано е погасяването на банковия кредит, на кредитите към ФЛАГ, работи се по обработката на плащанията към доставчиците.


Пресслужба на община Сливен

Адрес: Бул. "Цар Освободител" 1
Тел: 044/611 112
Факс:044/66 23 50
Email: press@sliven.bg
За контакти: Връзка с обществеността

Източник: www.sliven.bg Позоваването на източника е задължително.


Достъпност