Над 500 пенсионери участваха в националния фолклорен събор „Карандила пее - 2016”

13.08.2016
...

Над 500 самодейци, представители на 38 пенсионерски клуба и 15 индивидуални изпълнители, участваха в 17-то издание на националния фолклорен събор „Карандила пее - 2016”. На поляната, пред почивната станция „Миролио” в Сливенската планина, днес се изявиха състави от Сливен, Твърдица, Стара Загора, Казанлък и Елена. Участие взеха Дневният център за възрастни хора в с. Сборище, както и фолклорната група „Детелина” при Клуба на инвалида в Сливен.

Гости на събора бяха кметът на Сливен Стефан Радев, директорът на дирекция "Образование, култура и връзки с обществеността" Милена Чолакова, спомоществователи на събора, туристи, почитатели на българския фолклор и традиции. Много самодейци бяха придружавани от кметовете на населените им места.

Кметът Стефан Радев поздрави участниците и гостите в надпяването и откри 17-то издание на Събора. „Радостен съм да ви приветствам с „добре дошли” на това много любимо за Сливен и сливенци място – Карандила. Благодаря Ви за това, което правите - да съхранявате традициите и да ни позволявате ние да ги предаваме на тези, които идват след нас, посочи Радев. „Ние, като управляващи, сме длъжни да правим всичко възможно, за да са дните Ви по-спокойни и по-честити. Именно мероприятие като събора допринася да се радвате на това, което правите, и да се гордеете с пътя, който сте извървели. Пожелавам на участниците добро представяне, а на всички Вас много здраве и да се веселите от сърце”, каза още Стефан Радев.

Надпяването започна с изпълнение на група „Пръски от извора” от сливенското с. Чокоба, с ръководител Петя Раденкова, носители на златен медал от Националния фолклорен фестивал в София и първи на събор в гр. Куманово – Македония, от юни тази година.

Председателят на сливенското ръководство и член на Изпълнителното бюро на централния съвет на „Съюз на пенсионерите 2004” Пенка Симеонова и организатор на събора, връчи на участниците в надпяването почетни грамоти и сувенири с изгледи от града.

Събитието се организира от община Сливен, "Съюз на пенсионера 2004", с подкрепата на Общинския съвет, с председател Димитър Митев.


Снимки:


Пресслужба на община Сливен

Адрес: Бул. "Цар Освободител" 1
Тел: 044/611 112
Факс:044/66 23 50
Email: press@sliven.bg
За контакти: Връзка с обществеността

Източник: www.sliven.bg Позоваването на източника е задължително.


Достъпност