Румен Иванов: Не планираме закриване на социални заведения в община Сливен

24.08.2016
Румен Иванов: Не планираме закриване на социални заведения в община Сливен

Община Сливен планира увеличаване на качеството на услугата в Домашен социален патронаж и намаляване на персонала. Оптимизацията на дейността на социалното заведение е заложена в Плана за финансово оздравяване на община Сливен, който предстои да бъде подложен на публично обсъждане на 25 август, от 9 часа, в зала "Май" в сградата на администрацията, а след това и гласуван на заседание на Общински съвет на 31 август.

Заместник-кметът по финансите Румен Иванов съобщи, че се предвижда да бъде въведена сходна дейност за хранене на 3 хиляди души, финансирана от Европейския съюз. Планира се и увеличаване на критериите на ползвателите на социалната услуга, така че от нея да се възползват повече нуждаещи се хора. Според Румен Иванов в момента сред ползвателите на Домашен социален патронаж има такива, които са с добри доходи и притежават имоти. "Не е справедливо Общината да издържа хора, които имат имоти и средства, както и близки, които могат да се грижат за тях. Не е и това целта на предоставяната социална услуга", смята финансовият заместник-кмет.

В момента ползвателите на социалната услуга са около 700 души. Румен Иванов даде за пример община Варна, която е два пъти по-голяма от нашата, а се хранят около 300 потребители. Въпреки това, той увери, че хората, нуждаещи се от топъл обяд, няма да бъдат ощетени, а напротив - ще има разширяване на дейността на социалната услуга, която предоставя Домашен социален патронаж. С планираната дейност, финансирана с европейски средства, а не с данъците на сливенските граждани, ще се хранят още 3 хиляди души.

Румен Иванов заяви, че в оздравителния план на Община Сливен не се предвижда закриване на социални заведения. Предвидено е единствено оптимизация на дейностите в Домашен социален патронаж, на Ансамбъл за народни песни и танци, на Симфоничен оркестър, както и на дейностите по озеленяване и по културния календар на община Сливен. Ще бъде прекратено дофинансирането на дейността на Художествена галерия "Димитър Добрович" - Сливен и на Регионална библиотека "Сава Доброплодни" - Сливен.

24.08.2016 г.


Снимки:


Пресслужба на община Сливен

Адрес: Бул. "Цар Освободител" 1
Тел: 044/611 112
Факс:044/66 23 50
Email: press@sliven.bg
За контакти: Връзка с обществеността

Източник: www.sliven.bg Позоваването на източника е задължително.


Достъпност
Хаджията - Гид на Сливен