Кметът Стефан Радев: Очаквам подкрепа от общинските съветници за Оздравителния план

30.08.2016
Стефан Радев

„Очаквам подкрепа от общинските съветници при гласуването на Плана за финансово оздравяване на община Сливен. Разчитам на тяхната колективна воля и разум, както и на политическите сили, които те представляват. В крайна сметка този план е голяма отговорност и голям шанс за нашата община. Нов заем означава да рефинансираме съществуващи задължения, които не можем да платим сега“, заяви днес пред журналисти кметът на Сливен Стефан Радев.

Според него, мерките, които се предвиждат, са поле за популистки настроения и изказвания. Той призова гражданите внимателно да отсяват популизма и откровените лъжи от стремежа за отговорност. Той за пореден път подчерта, че интересът на по-голямата общност е по-важен от личния.

Стефан Радев поясни, че реализираната облигационна емисия и безлихвеният заем, който общината ще поиска от държавата, са за разплащане на стари задължения. Облигационната емисия е за погасяване на дългове, по които е плащана лихва от 10 процента.

„Имахме две алтернативи - едната алтернатива, която заварихме – да плащаме сега с по 10 процента лихва, а другата – да можем да ги платим за 15 години с лихва от 2,5 процента. Ако искаме, можем да ги платим веднага, но не можем. Да вземем нов заем означава да рефинансираме съществуващи задължения, които не можем да платим сега“, каза кметът.

Той допълни, че средствата от безлихвения заем за са задължения, които в момента общината дължи на доставчици по договори, подписвани включително и в миналия мандат, за които текат и наказателни лихви от 10 процента.

„За нас да получим безлихвен заем е възможност, защото ще го връщаме след три години. Никой не ни кара. Напротив, това е възможност, от която сме длъжни да се възползваме. Още повече, че законът дава шанс да не го връщаме, тоест да ни се опрости. В най-лошия случай ние ще върнем тези пари на държавата без лихва. В най-добрия – няма да ги връщаме. Мисля, че би било изключително безотговорно от моя страна да не предложа това на сливенските граждани“, каза в заключение Стефан Радев.

30.08.2016 г.


Снимки:


Пресслужба на община Сливен

Адрес: Бул. "Цар Освободител" 1
Тел: 044/611 112
Факс:044/66 23 50
Email: press@sliven.bg
За контакти: Връзка с обществеността

Източник: www.sliven.bg Позоваването на източника е задължително.


Достъпност