Централа

044/611 100

Предложения и сигнали

044/611 165

Сливен отбеляза 131-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

06.09.2016

С издигане на националното знаме на Република България започна тържествената церемония в Сливен по случай 131 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Кметът на Сливен Стефан Радев каза в словото си, че 6 септември е дата, която ни дава национално самочувствие и е пример за нашето настояще и бъдеще. "6 септември е пример, че трябва да бъдем обединени, постоянни и борбени. Пример, че не трябва да се предаваме пред трудностите и да се поучим от мъдростта през вековете", каза още той. Кметът заяви, че преди 131 години актът на Съединението оставя послание, че българският народ успява, когато е обединен, когато преследва своя идеал и взема съдбата си в свои ръце.

"Поздравявам Ви, че сме заедно тук на площад "Хаджи Димитър", което показва, че 6 септември е не просто почивен ден. 6 септември е историческа дата в календара ни, която ни кара да се вълнуваме, да сме горди и със самочувствие. Нека бъдем горди, че сме българи! Заслужаваме го ние, заслужават го и нашите предци, жертвали живота си в името да се поздравим днес със Съединението на Княжество България с Източна Румелия", каза още в словото си Стефан Радев.

Официалната церемония продължи с водосвет, който беше отслужен от отец Евгений от храм "Свети Димитър". Състоя се и ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. По случай Съединението Ансамбълът за народни песни и танци - Сливен изнесе концерт.

Церемонията по отбелязване на годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия се организира от Община Сливен и Военно формирование 22 220. На нея присъстваха още министърът на земеделието и храните Десислава Танева, народните представители Мария Белова и Таско Ерменков, областният управител Татяна Петкова, председателят на Общински съвет - Сливен Димитър Митев, общински съветници, представители на институции и граждани.

06.09.2016г.


Снимки:


Пресслужба на община Сливен

Адрес: Бул. "Цар Освободител" 1
Тел: 044/611 112
Факс:044/66 23 50
Email: press@sliven.bg
За контакти: Връзка с обществеността

Източник: www.sliven.bg Позоваването на източника е задължително.


Достъпност