Централа

044/611 100

Предложения и сигнали

044/611 165

Сливен отбеляза Деня на народните будители

01.11.2016

С тържествена церемония на площад „Хаджи Димитър“ беше отбелязан 1 ноември – Ден на народните будители. Четници от ПМГ „Добри Чинтулов“ поднесоха гирлянда на славата пред паметника на войводата и сливенските възрожденци. Приветствие по повод празника отправи кметът на Сливен Стефан Радев.

Всяка година на 1 ноември се прекланяме пред делото на големите българи, наречени от народа „будители“ и споменаваме техните имена. Онези, които ни завещаха да пазим историческата си памет и да вярваме в силата на българския дух. Кметът посочи, че днес основната ни задача е да помогнем на децата си да разберат значението на думата „будител“, да разкажем за всички, които в миналото, с делата си, са я изпълнили със съдържание. Защото сякаш времето ни отдалечава от техните истински ценности и приносът към духовността и просветителското са достойнства предимно на личности от отминали години.

„Днес търсим будители, но никой, освен нас, не е в състояние да ни извади от съмненията, че сме достойни последователи. Търсим примерите, за да ни водят, а забравяме, че всеки от нас носи частица у себе си от тяхната сила - силата на дедите ни. Достатъчно е да го осъзнаем, за да направим сами живота си по-добър, изпълнен със смисъл и с мъдростта на нашите предци. Нека я следваме и не забравяме, че вървим по път, начертан от тях“, каза в словото си кметът.

Проявите по повод Деня на народните будители започнаха на 30 октомври с концерт на учителски пенсионерски клуб „Будител“ и Осмият фестивал на източноправославната църковна музика „Николай Триандафилов Сливенец”. На 31 октомври беше открита документална изложба „Гордостта на сливенските интелектуалци“, посветена на 160 години читалищно дело и 145 години от рождението на Стефан Гидиков (1871 – 1944). Същата вечер в зала „Зора“ концерт изнесоха читалищни колективи от Сливен и региона. Днес на Новоселските гробища беше отслужена панихида и бяха поднесени цветя пред гробовете на сливенските будители – Добри Чинтулов, Мишо Тодоров, проф. Димитър Табаков и други известни сливенски учители и просветители. След церемонията на площада във Военния клуб беше представена книгата „Да знаем за войната, да пазим мира. 70 години от края на Втората световна война 1945 – 2015 г.“ – отпечатана с подкрепата на Общински фонд „Култура“.

Проявите се организират от община Сливен в партньорство със Сливенската митрополия, Регионалното управление на образованието – Сливен, Народно читалище „Зора – 1860“, Сдружение „Мати Болгария“ и Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“.


Снимки:


Пресслужба на община Сливен

Адрес: Бул. "Цар Освободител" 1
Тел: 044/611 112
Факс:044/66 23 50
Email: press@sliven.bg
За контакти: Връзка с обществеността

Източник: www.sliven.bg Позоваването на източника е задължително.