Централа

044/611 100

Предложения и сигнали

044/611 165

Една година от началото на мандата си отчете кметът на Сливен Стефан Радев

15.11.2016

Една година от началото на мандата на кмета на Сливен Стефан Радев беше тема на пресконференция, на която присъстваха всички заместник-кметове и секретарят на общината. Акцент на брифинга беше поставен върху изпълнението на финансовата стратегия.

„Преди една година, на 10 ноември 2015г., прекрачих прага на общината, натоварен с доверието и очакванията на гражданите за това Сливен да става по-добро място за живеене. Годината беше трудна заради много тежките условия, в които започнахме, но имахме ясна визия какво искаме да постигнем. Поставихме си стратегическа цел общината след 4 години да няма задължения, да може да управлява дълга си, да не плаща огромните лихви, които плащаше, и продължава да плаща, но вече в по-малка степен. Да можем да планираме спокойно какво да инвестираме, без да сме притиснати от кредиторите и обстоятелствата. Третият елемент на стратегията е как да стигнем от тази огромна задлъжнялост до финансова стабилност“, каза кметът.

Той подчерта, че две трети от финансовата стратегия е изпълнена – устойчиво увеличаване на приходите на общината, преструктуриране на задълженията и намаляване на годишните плащания и рязко намаляване на лихвите. Останалата една трета се отнася до оздравителния план и поискания безлихвен заем от държавата с опция да бъде опростен.

„За съжаление тази ситуация, която се създаде в страната, оставката на правителството и несигурността, която има сега, най-вероятно ще отложи плановете ни за тази част от стратегическия ни план. Предстои да разберем с кого ще водим разговори. Надявам се да имаме по-бързо яснота по този въпрос, защото рисковете пред общината остават“, каза кметът.

Той призова фирмите-кредитори да не спират работа и да не предприемат агресивни действия спрямо общината. „Моля за търпение, за да направим план как да действаме в новата ситуация!“, допълни Радев.

15.11.2016 г.


Снимки:


Пресслужба на община Сливен

Адрес: Бул. "Цар Освободител" 1
Тел: 044/611 112
Факс:044/66 23 50
Email: press@sliven.bg
За контакти: Връзка с обществеността

Източник: www.sliven.bg Позоваването на източника е задължително.