Централа

044/611 100

Предложения и сигнали

044/611 165

Над 800 души се обединиха за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

23.11.2016

Над 800 души присъстваха на благотворителния концерт „Да спасим паметника на Шести артилерийски полк”, който се състоя в спортна зала "Васил Левски" в Сливен. Събитието бе организирано от Общината, с подкрепата на Инициативен комитет и Обществен дарителски фонд - Сливен. То беше част от кампанията за събиране на средства за възстановяване на паметника, който се намира в бившия Зенитен полк.

В концерта участваха малки таланти от Сливен, които в продължение на час и половина пяха, танцуваха и демонстрираха спортни умения.

В спортна зала "Васил Левски" се изявиха децата от детска градина „Папазян”, с художествен ръководител Йорданка Желязкова, които изпълниха танца "Вдъхновение", децата от детска градина "Детски рай", с ръководител Радка Янева, които показаха танца "Старият бряст", децата от Школа по народно пеене ”Славейче”, с ръководител Петя Григорова, и "Мажоретен състав” при ОУ „Елисавета Багряна, с ръководител Даниела Павлова. Демонстрация по борба направиха състезателите от Армейски клуб „Борба”, с треньор Борислав Добрев. След тях своите умения показаха и децата от Спортен клуб по „Художествена гимнастика - Сливен”, с треньор Кремена Искренова. В програмата на концерта „Да спасим паметника на Шести артилерийски полк” участваха още танцьори от Клуб по спортни танци „Сливен”, с треньор Цанка Иванова, деца от балет „Барби” при Военен клуб – Сливен, с художествен ръководител Силвия Терзиева, изпълнител на Клуб за поп и рок изпълнители „Ритъм” при Военен клуб-Сливен, с музикален педагог Елена Пеева, танцьори от Клуб по спортни танци „Туида”, с ръководител Йовита Пенчева, и детски фолклорен ансамбъл „Българче” при Основно училище „Христо Ботев” и Народно читалище „Хаджи Димитър”, с художествени ръководители Станка Иванова, Иван Добрев и Десислава Стойкова. Междувременно свои картини бяха подредили деца от Център за подкрепа за личностно развитие - Детски комплекс. Концертът завърши с изпълнението на песента „Моя страна, моя България”, която изправи на крака зрителите.

Благотворителното събитие в спортна зала "Васил Левски" беше организирано на 23 ноември, когато на същата дата през 1924 г. е открит паметникът на славния Шести артилерийски полк. Сумата от продажба на билети е над 2 000 лева. С организирането на концерта и набраните средства преди това, общата сума от дарения е около 10 хиляди лева, които бяха необходими за стартиране на най-належащите мероприятия по опазване на паметника в навечерието на предстоящия зимен сезон.

Сред многобройната публика бяха кметът на община Сливен Стефан Радев, председателят на Общински съвет Димитър Митев, заместник-кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков, директорът на дирекция "Образование, култура и връзки с обществеността" Милена Чолакова и др.

Община Сливен и група общественици започнаха кампанията за набиране на средства за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в края на август тази година. В помощ на каузата беше създаден Инициативен комитет, чийто председател е Пепа Чиликова, заместник-кмет по хуманитарни дейности.

Следващите събития за набиране на средства за възстановяване на паметника са през месец декември. Предвиждат се благотворителен спектакъл за деца от детските градини, в който ще участва театралната трупа към Арт-център "Седем", и благотворителен концерт за ученици с участието на таланти от Училището по китара на Найден Дойнов и млади певци от школата на Мария Желева.

23.11.2016г.


Снимки:


Пресслужба на община Сливен

Адрес: Бул. "Цар Освободител" 1
Тел: 044/611 112
Факс:044/66 23 50
Email: press@sliven.bg
За контакти: Връзка с обществеността

Източник: www.sliven.bg Позоваването на източника е задължително.