Централа

044/611 100

Предложения и сигнали

044/611 165

Емилия Кючукова: Не са спирали текущите грижи за Стария бряст в Сливен

28.11.2016

"През годините не са спирали текущите грижи за Стария бряст в Сливен чрез торене, поливане, окопаване и др. Това, което се прави от 2015 г., са необходимите укрепителни и възстановителни дейности", заяви Емилия Кючукова, ландшафтен архитект в Община Сливен. Тя посочи, че някои от тези дейности изискват период на покой за дървото, а други - период на вегетация. Поради това за стабилизирането на Стария бряст работата е започнала през лятото на 2015 г. и завършва през есента на 2016 г.

Мероприятията по поддържане жизнеността на Стария бряст в Сливен, които се проведоха в неделя, бяха окончателните от серия дейности, извършени от специалисти от Лесотехнически университет, които са започнали от лятото на 2015 година. Тези дейности обхващат санитарна резитба на дървото и намаляване обема на короната, с третиране на всеки отрез с препарат и запечатване с боя, укрепване на останалите клони с въжета тип „кобра”, трикратна ваксинация срещу трахеомикоза, почистване на хралупата и подмяна на запечатващите материали, като се осигури необходимата аерация, полагане в основата на ствола на пясъчно легло, което да предотврати развиването на гнилостните процеси и инсталиране на дендрометър, който да следи жизнените функции на дървото.

"С дейностите беше направено всичко възможно, за да се удължи живота на Стария бряст", посочи Емилия Кючукова. Тя допълни, че предстои специалистите да изпратят препоръки за последващата специфична поддръжка – затягане на въжетата, отчитането на нарастването и последващите от това дейности и др.

28.11.2016 г.


Снимки:


Пресслужба на община Сливен

Адрес: Бул. "Цар Освободител" 1
Тел: 044/611 112
Факс:044/66 23 50
Email: press@sliven.bg
За контакти: Връзка с обществеността

Източник: www.sliven.bg Позоваването на източника е задължително.