Стефан Радев: Дългосрочната ни цел е да заздравим общинските финанси

10.01.2017
Стефан Радев: Дългосрочната ни цел е да заздравим общинските финанси

Финансовите средства винаги са ограничени и те трябва да се изразходват разумно, като се търси ефективност във всеки направен разход. Това заяви на пресконференция на общинското ръководство кметът Стефан Радев в коментар за Бюджет 2017 на община Сливен. Той посочи, че целта на общинското ръководство, която ще следва през целия мандат, е да заздрави общинските финанси.

"За хората това не е много атрактивна цел, но когато финансите не са на здрава основа, това се отразява директно на всяка дейност и на количеството и качеството на публичните услуги. Колкото и да е трудно и непопулярно, трябва да свиваме разходите и да осигуряваме нови приходи като видове и като размер, така че да можем след три години да кажем, че финансите на община Сливен са вече управляеми и под контрол", коментира кметът.

Той посочи, че при изготвянето на Бюджет 2017, функциите, които Общината има, са степенувани под ред. "Първо - да се покрие това, което общината е длъжна да прави и осигурява на гражданите срещу данъците, които събира. Второ - да се осигуряват функциите, които общината е длъжна да съфинансира. Трето - това, което законът казва, че общината може да прави. И на последно място - това, което факултативно общината е решила, че ще прави и финансира", обясни Радев. Той е убеден, че ресурсите трябва да се изразходват от задължителното към факултативното и да се търси ефективност във всеки изразходен лев.

Кметът информира, че всички текущи разходи към момента се плащат редовно и изрази надежда, че служебното правителство ще започне процеса на съгласуване на оздравителните планове на общините. "Разчитахме много на съгласуването на оздравителните планове от държавата и получаване на безлихвен заем, с който да разплатим стари неразплатени задължения, а ако изпълняваме условието на Министерството на финансите, да кандидатстваме този безлихвен заем да бъде опростен на Сливен", коментира Радев. Той припомни, че чрез облигационната емисия, която Община Сливен реализира, бяха платени само стари задължения по капиталовата програма, тъй като законът не позволява да се използват средствата за стари текущи задължения.

Общината има най-много стари задължения за чистота, озеленяване и осветление.

10.01.2017 г.


Снимки:


Пресслужба на община Сливен

Адрес: Бул. "Цар Освободител" 1
Тел: 044/611 112
Факс:044/66 23 50
Email: press@sliven.bg
За контакти: Връзка с обществеността

Източник: www.sliven.bg Позоваването на източника е задължително.


Достъпност