Мая Иванова: 2016 година беше предизвикателство за екипа на крепост Туида

19.01.2017

Интервю с Мая Иванова, ръководител на крепост Туида.

Госпожо Иванова, каква беше изминалата 2016 година за крепост Туида и за екипа, с който работите?

Предизвикателство! Въпреки, че сме в намален състав, успяхме да въведем нови услуги и да предложим нови събития на своите туристи. В условията на финансова криза, в която се намира община Сливен, ние успяхме с минимум средства да постигнем максимум резултати. В началото на 2016г. разработихме план за управление, който от една страна съдържаше стратегия за съкращаване на разходите, а от друга - увеличаване на приходите, преразглеждане на някои договори, енергоспестяване и т.н. По отношение на приходите – стартирахме продажбата на сувенири, разширихме предлаганите услуги и увеличихме рекламата на обекта. Друго нещо, което беше много важно за нас през 2016г., бяха проучванията, които проведохме. Допитванията за общественото мнение и удовлетвореността на посетителите дадоха много добри и отлични резултати.

Колко туристи посрещахте през 2016 година?

През 2016 година посрещнахме около 15 хиляди посетители, като 10 хиляди от тях са заплатили входна такса, останалите са присъствали на събитията ни с вход свободен.

От кои градове на страната бяха те? Имаше ли чужденци?

Преобладаващи са ученически групи. През 2016 г. се наблюдава засилване на посещенията на туристи от все по-далечни градове на България и чуждестранни туристи, за сметка на намаляващи местни туристи. По-голям е и броят на туристическите агенции, включващи Туида в туристически маршрути.

Колко карти от кампанията "Стани приятел на Сливен" раздадохте?

Раздали сме почти всички карти, които получихме, и в момента обсъждаме поръчката на нови.

Какво е мнението Ви за кампанията, която се организира от Община Сливен?

Кампанията е един много добър начин за популяризиране на туристическите обекти в Сливен и добър начин да накараме туристите да се върнат отново в града. Отзивите, които получихме от посетителите, получили карти и печати, са изключително добри. От една страна всички проявяват любопитство и интерес към кампанията, от друга се чувстват поласкани и желани гости, получавайки този подарък.

Кое е по-различното за Вас, след като крепост Туида получи отличието "Обект на годината"?

За крепостта това беше една изключителна възможност за популяризиране. Номинацията обедини града в навечерието на Коледа и накара всеки един сливналия да се гордее. За екипа ни наградата донесе увереност, самочувствие и разбира се - отговорност. Ние и тази година трябва да бъдем безупречни и да оправдаем доверието на нашите туристи и приятели от цялата страна и чужбина.

С какво се гордеете най-много?

Лично аз, като ръководител, се гордея най-много с екипа си. Дисциплиниран, отговорен екип от хора - професионалисти, отдадени на това, което правят. Но ключът на успеха ни се крие най-вече в това, че ние по-скоро направихме екипа наше семейство, а Туида - наш дом. Друго нещо, с което се гордеем, е това, че успяхме да спечелим много сърца. Ние получаваме безусловна подкрепа от съгражданите ни, много важна е и опората, която винаги намираме от страна на общинското ръководство, и не на последно място приятелското рамо на всички медии в Сливен.

Бихте ли припомнила от кога започна дейността в крепост Туида?

Обектът отвори врати на 22 декември 2014 г., след което имаше гратисен период в продължение на няколко месеца, в които крепостта беше със свободен вход. През март 2015 г. бе сформиран и нашият екип.

Какво е мястото на крепост Туида за Сливен?

Поемайки отговорната задача да пазим наследството оставено от предците ни, ние си поставихме ясни цели да превърнем Туида в най-значимия обект в регион Сливен, да направим Туида разпознаваема и търсена дестинация. Работейки над целите си и с повишаването на популярността, Туида постепенно се превърна в „сърцето“ на Сливен. Това е място, на което всеки може да намери нещо за себе си – история, култура, красиви гледки, интересни животни, спорт и забавления.

Какви услуги предлагате на посетителите?

През изминалата година, в процеса на нашата работа, някои от предлаганите услуги в крепостта се утвърдиха като предпочитани от туристите, други не са заявявани изобщо, а трети, които не са записани в ценоразписа ни, се търсят от посетителите. Това наложи услугите и таксите да бъдат променени и допълнени с нови. С приемането на промените в Наредбата за местни данъци и такси бяха въведени и новите цени и такси в крепост Туида. Промените предимно касаят въвеждането на пакетни услуги за посещения и музейната анимация, която се предлага ежедневно в крепостта. Отново започваме с инициативата „Историческа работилница“, като първата работилница за 2017г. ще бъде на 21 януари (събота). Повече информация за предстоящите събития може да се получи от сайта на крепостта, който ние се стараем да поддържаме актуален.

Какви цели си поставяте през 2017 година?

Приоритет за 2017 г. ще бъде намирането на възможности за продължаване на проучванията и стартиране на археологически разкопки. Както знаем за един обект като нашия, това е от първостепенна важност. Планираме повече сценични прояви и интересни инициативи.

19.01.2017 г.


Пресслужба на община Сливен

Адрес: Бул. "Цар Освободител" 1
Тел: 044/611 112
Факс:044/66 23 50
Email: press@sliven.bg
За контакти: Връзка с обществеността

Източник: www.sliven.bg Позоваването на източника е задължително.


Достъпност