Местната комисия за борба с трафика на хора се включи в Младежка трудова борса

06.04.2017
Местната комисия за борба с трафика на хора се включи в Младежка трудова борса

Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ) взе участие в Младежка трудова борса, организирана от дирекция „Бюро по труда”-Сливен, с цел повишаване чувствителността на обществото по проблема трудова експлоатация, чрез предоставяне на информация за рисковете, механизмите за въвличане и начините за предпазване от съвременната форма на робство.

В рамките на събитието, чрез собствен информационен щанд, МКБТХ – Сливен предостави на участниците специализирана брошура за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация, с координатите на Националната комисия за борба с трафика на хора, на местните структури към нея и координатите на дипломатическите представителства на Република България в чужбина, както и брошура „Труд и експлоатация”, предоставена на местната комисия от посолството на Кралство Нидерландия в България.

Акцент в инициативата беше представянето на денонощната безплатна за страната и Европейския съюз, напълно анонимна, Национална телефонна линия срещу трафика на хора – 080020100.

Престъплението трафик на хора е набирането, транспортирането, укриването на хора чрез заплахи, използване на сила или друга форма на принуда, с цел експлоатацията им. Включва насилствена проституция, принудителен труд, държане в принудително подчинение, експлоатация с цел просия и джебчийство, отнемане на телесни органи и трафик на бременни жени с цел продажба на новородените им.

Жертвите на трафик на хора с цел трудова експлоатация често биват принуждавани да работят срещу минимално или без никакво заплащане. Попадането в трудова експлоатация може да се случи, чрез агенции за набиране на хора за работа в страната и в чужбина, чрез агенции - посредници за младежки бригади, чрез обяви за работа, чрез познати, близки, дори роднини, чрез социалните мрежи и страници за запознанства в Интернет.

Един от най-добрите начини да предпазите себе си от рискови ситуации е да се информирате!


Снимки:


Пресслужба на община Сливен

Адрес: Бул. "Цар Освободител" 1
Тел: 044/611 112
Факс:044/66 23 50
Email: press@sliven.bg
За контакти: Връзка с обществеността

Източник: www.sliven.bg Позоваването на източника е задължително.


Достъпност
Хаджията - Гид на Сливен