Ученици от сливенско училище се срещнаха с внука на Елин Пелин

27.04.2017
Ученици от сливенско училище се срещнаха с внука на Елин Пелин

Ученици от ОУ "Д-р Иван Селимински" в Сливен се срещнаха с внука на Елин Пелин - Елин Иванов. В залата на туристическия център на ПП "Сините камъни", Елин Иванов разказа за живота на дядо си и неговото творчество. Той отбеляза, че Елин Пелин, чието истинско име е Димитър Иванов Стоянов, е учил две години в Сливен.

Внукът на именития писател каза, че дядо му е родом от село Байлово. Бил е седмото дете в семейство, където всички са били ученолюбиви и са обичали да четат книги. Още на четири-пет години Елин Пелин се е научил да чете и е започнал да чете книги на български автори, а по-късно и на руски. Негов кумир е бил Иван Вазов. Преди да стане писател е искал да стане художник, но, за да кандидатства в тогавашното рисувателно училище, е трябвало да има препоръка от художник, но такъв той не е познавал. "Не е станал художник, което, за щастие, е добре, защото е станал един от най-добрите писатели в света", коментира Елин Иванов. Той посочи, че творчеството на дядо му е превеждано на над 40 езика, включително на японски, китайски и корейски.

Внукът описа дядо си като скромен човек, който не е обичал показност и да демонстрира своята известност.

Учениците имаха възможност да задават своите въпроси към Елин Иванов. Те бяха любопитни да разберат от къде е, на колко е години, къде е учил, с какво се занимава, кое е любимото му произведение от творчеството на дядо му и др. Елин Иванов им отговори, че е от София и е на 47 години. Занимава се със свой бизнес. Завършва образованието си в столицата. Харесва всички произведения на дядо си, но цитира повестта "Гераците".

На срещата присъства и заместник-кметът по хуманитарни дейности в Община Сливен Пепа Чиликова. Тя благодари на Елин Иванов, че е уважил поканата да се срещне с учениците от ОУ "Д-р Иван Селимински". "Вие се запознахте само с част от прекрасните и любознателни деца на град Сливен. Благодаря Ви! Срещата с Вас за мен е нещо много важно. Децата трябва да обичат книгата и тя трябва да е в техните ръце всеки ден", каза Пепа Чиликова.

27.04.2017г.


Снимки:


Пресслужба на община Сливен

Адрес: Бул. "Цар Освободител" 1
Тел: 044/611 112
Факс:044/66 23 50
Email: press@sliven.bg
За контакти: Връзка с обществеността

Източник: www.sliven.bg Позоваването на източника е задължително.


Достъпност
Хаджията - Гид на Сливен