Тридневен национален ученически екофорум започна в Сливен

02.06.2017
Тридневен национален ученически екофорум започна в Сливен

Национален ученически екофорум "Защити ме, за да те има" започна в Сливен. Той е тридневен и ще продължи до 4 юни. Организатор е Националният ученически екопарламент, а съорганизатори - Община Сливен, Сдружение с нестопанска цел Екопроект, ПП "Сините камъни" и ППМГ "Добри Чинтулов.

Форумът беше открит от заместник-кмета Пепа Чиликова. Тя се обърна към представителите на екоклубовете с думите: "Със своята ежедневна дейност хората нанасят необратими щети на природата. Вие заслужавате уважение, заради една истинска кауза, на която сте се посветили, а именно опазване на околната среда. С Вашите инициативи и с Вашето лично отношение, Вие поставяте една различна основа - да повлияете на всички хора и на тяхното отношение към природата. Пепа Чиликова поздрави присъстващите в зала "Сливен" и от името на кмета Стефан Радев и увери подкрепата му към тях за всички послания, които отправят към хората.

В тридневната проява участват представители на екоклубове от Сливен, София, Варна, Враца, Чирпан, Пещера и село Езерче - област Разград. Учениците от Сливен са от девет училища. Това са ОУ "Христо Ботев", ОУ "Димитър Петров", СУ "Пейо К. Яворов", ОУ "Юрий Гагарин", СУ "Константин Константинов", ППМГ "Добри Чинтулов", Профилирана хуманитарна гимназия "Дамян Дамянов", Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм "Акад. Неделчо Неделчев" и ОУ "Паисий Хилендарски" - село Сотиря.

Целта на годишната сесия е обмен на опит, информация и обсъждане на проекти на екоклубовете.

След откриването на форума бяха наградени първенците от конкурса за плакат, карикатура и колаж на тема "Защити ме, за да те има" за ученици и студенти. Надпреварата беше посветен на 45-та годишнина от обявяването на 5-ти юни за Световен ден за опазване на околната среда.

Екофорумът продължи с музикален спектакъл "Екология на отношенията". В програмата от 16 до 18 часа е предвидено представяне от учениците на идеи за проекти на евроклубовете, по предварително изпратени указания. Дискусията ще се състои в Информационния център на ПП "Сините камъни".

От 18 до 19 часа, отново в информационния център на парка, ще се състои сесия за директори и ръководители на екоклубове "Директорът в подкрепа на екоклуба - фактор в образованието за околна среда и устойчиво развитие".

В събота, 3 юни, проявата продължава в 9 часа, когато в ППМГ "Добри Чинтулов" ще бъдат разгледани Екологичния музей и Музея на образованието. В същото време в училището ще се състои уъркшоп - работа по ателиета с природни и отпадъчни материали. От 14 до 16 часа в крепост Туида ще се проведат забавни игри и състезания.

На 4 юни, неделя, домакин на проявите ще бъде отново ППМГ "Добри Чинтулов". В 9 часа ще продължи представянето от участниците на идеи за проекти на екоклубовете. В 11 часа ще се приеме резолюция на форума и ще бъде закрит.

02.06.2017г.


Снимки:


Пресслужба на община Сливен

Адрес: Бул. "Цар Освободител" 1
Тел: 044/611 112
Факс:044/66 23 50
Email: press@sliven.bg
За контакти: Връзка с обществеността

Източник: www.sliven.bg Позоваването на източника е задължително.


Достъпност