Екипът на Крепост Туида участва в честванията на 1100 години от битката при Ахелой

22.08.2017
...

Екипът на Крепост Туида и Клуб за средновековни военни изкуства „Ратина“-Сливен взеха участие в честванията по повод 1100 години от битката при река Ахелой. Сдружения и клубове за исторически възстановки в страната пресъздадоха битката между българската и ромейската войска в близост до бойното поле край град Ахелой, като демонстрираха въоръжение и снаряжение и бойни практики на войските от периода.

Историческата възстановка на Ахелойската битка се проведе на градския стадион, а след нея се състоя тържествено шествие и почетна стража до паметника на Цар Симеон І. В официалната церемония участва почетен караул от състава на Военноморските сили, бяха поднесени венци и цветя, проведе се и тържествена заря. Панихида за падналите воини в битката при Ахелой отслужи Сливенският митрополит Иоаникий. Слово произнесе президентът Румен Радев. Програмата завърши с празничен концерт.

През 917 г. при Ахелой войската на цар Симеон І нанася тежко поражение на византийската армия. В битката при река Ахелой е унищожена по-голямата част от византийската войска, участвала в похода срещу България. Битката при Ахелой на 20 август 917 г. е не само най-мащабното сражение през целия Х век, но за българите то е и най-съдбовното. След него българският владетел Симеон I Велики се сдобива с титлата "цар на българи и ромеи" и страната ни се превръща в първостепенен военен фактор на Балканите.

Организатори на събитието бяха „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ – град Варна, Община Поморие, Кметство град Ахелой.

22.08.2017г.


Снимки:


Пресслужба на община Сливен

Адрес: Бул. "Цар Освободител" 1
Тел: 044/611 112
Факс:044/66 23 50
Email: press@sliven.bg
За контакти: Връзка с обществеността

Източник: www.sliven.bg Позоваването на източника е задължително.


Достъпност
Хаджията - Гид на Сливен