Възможности за съвместно сътрудничество обсъдиха кметът на Сливен Стефан Радев и посланикът на Судан Илхам Ахмед

14.09.2017
...

Кметът Стефан Радев прие днес в Община Сливен дипломатически представители на Република Судан, водени от извънредния и пълномощен посланик на страната у нас г-жа Илхам Ибрахим Мохамед Ахмед. Това е нейното първо посещение в Сливен.

„Сливен е град с богата история и култура. Надявам се първите Ви впечатления да са за място, на което искате да се върнете отново”, посочи кметът Стефан Радев. Той изтъкна, че България и Судан имат дългогодишни и традиционно добри отношения, които винаги имат възможност да се задълбочават и развиват. „Те са полезни и за бизнеса, и за опознаването на различните народи, защото това познаване е гаранция за мира и за доброто разбирателство между хората", каза той. Стефан Радев отправи покана за участие на детски състав от Судан в Международния детски танцов фолклорен фестивал в Сливен.

„Първото ми впечатление е, че Сливен е красив и гостоприемен град. За мен ще е огромно чест да осъществим двустранни икономически, търговски и културни отношения. О информацията с която се запознах, градът има много неща, които може да предложи”, сподели нейно превъзходителство г-жа Илхам Ахмед. Тя изтъкна, че между България и Судан има голям опит в академичната общност и интересът расте. По думите й близо 3 000 суданци са завършили висшето си образование в България.

Официалната визита е във връзка с откриването на академичната учебна година на „Факултет и Колеж-Сливен” към Техническия университет – София. В рамките на посещението на посланика е предвидено откриване на кабинет за вендузолечение в Сливен, оборудван от д-р Мохамед Али, който е завършил образованието си в България.

Сред официалните гости бяха проф. д.т.н. инж. Станимир Карапетков – зам.-ректор на ТУ-София, д-р Петя Балулова - директор на Регионална здравна инспекция – Сливен, д-р Георги Ходжев и д-р Йорданка Иванова-Ходжева.

На срещата в общината бяха обсъдени възможности за сътрудничество в икономиката, образованието и културата с Република Судан.

14.09.2017г.


Снимки:


Пресслужба на община Сливен

Адрес: Бул. "Цар Освободител" 1
Тел: 044/611 112
Факс:044/66 23 50
Email: press@sliven.bg
За контакти: Връзка с обществеността

Източник: www.sliven.bg Позоваването на източника е задължително.


Достъпност
Хаджията - Гид на Сливен