1000 доброволци се включиха в кампанията „Да изчистим България за един ден” в Сливен

18.09.2017
...

Около 1000 доброволци от община Сливен се включиха в кампанията „Да изчистим България за един ден”. 9 400 кг отпадък е събран и транспортиран до регионалното депо за битови отпадъци в с.Хаджи Димитрово, общ. Тунджа, обл. Ямбол. За шеста поредна година община Сливен подкрепя инициативата на bTV. Еколозите посочиха местата за почистване в града и околностите и раздадоха чували и ръкавици. В акцията се включиха кметът на Сливен Стефан Радев и неговите заместници, общински служители, доброволци от Младежкия дом, БЧК, клубове по интереси, граждани.

„Общината е предприела мерки по ликвидиране на нерегламентираното сметище на бившето летище Бършен. Инспектори от дейност „Опазване на околната среда” извършват проверки в района и на нарушителите ще бъдат съставени актове по Наредба на община Сливен за управление на отпадъците.” Това съобщи Николай Бакърджиев, н-к на отдел „Екология” в община Сливен.

Кметът Стефан Радев посочи пред журналисти, че в бюджета има заделени близо 200 000 лв. за почистване на нерегламентирани сметища. „За съжаление има такива сметища във всички селища в общината и там, където са образувани, ги чистим, но няма как да сложим през 100 метра хора, които да запазят чистотата”, посочи кметът. Той изтъкна, че е въпрос на отношение на гражданите към това, което имаме като природна даденост и трябва да го пазим.

Община Сливен напомня, че изхвърлянето на строителните отпадъци е разрешено само на площадки за рециклиране, притежаващи разрешителни документи, съгласно Закона за управление на отпадъците. Площадката в Сливен е частна собственост – на фирма „В – 5555” ЕООД. Намира се в кв. „Дебелата курия”. Организацията осигурява контейнери за строителни отпадъци, като до 1 тон отпадък се приема безплатно. Битовите отпадъци се извозват до регионалното депо в с. Хаджи Димитрово.

18.09.2017г.


Снимки:


Пресслужба на община Сливен

Адрес: Бул. "Цар Освободител" 1
Тел: 044/611 112
Факс:044/66 23 50
Email: press@sliven.bg
За контакти: Връзка с обществеността

Източник: www.sliven.bg Позоваването на източника е задължително.


Достъпност
Хаджията - Гид на Сливен