В Сливен се провежда национален форум за професионалното образование и обучение

12.10.2017

Кметът на Сливен Стефан Радев поздрави участниците в регионална среща за представяне на основните акценти в развитието на професионалното образование и обучение, организирана от РУО – Сливен. Срещата се провежда днес в общинската зала „Май”, по инициатива на Министерството на образованието и науката със съдействието на Община Сливен. Форумът се ръководи от д-р Бисерка Михалева, началник на РУО – Сливен. Експертите Ина Николова и Инна Игнатова споделиха добра практика за сътрудничеството на община Сливен с местния бизнес по темата.

Кметът Радев изтъкна, че форумът е много важен, защото недостигът на подготвени кадри е тема на деня на работодателите и това в бъдеще ще се превръща в спирачка за икономическия растеж. „Общината се опитва да стабилизира процеса на взаимодействие на бизнеса и образователната система. Децата да виждат перспектива за развитие от образованието, което получават, а бизнесът да вижда, че училищата ще подготвят кадри за утрешния ден”, посочи Стефан Радев. Той заяви, че задача на всички е да работим за решаването на проблема с бъдещото производство, на бъдещата икономика, туризъм и професионално развитие на младите хора. „Убеден съм, че България ще става все по-добро място за кариера, за развитие на хора, които искат да работят и печелят”, каза още Радев.

Във форума участват представители на професионални гимназии, социални партньори, експерти по образование от общински администрации, работодатели и други заинтересовани страни от областите Сливен, Ямбол, Бургас и Стара Загора. На събитието присъства Мария Тодорова – директор на дирекция “Професионално образование и обучение” от Министерството на образованието и науката – Сливен, която ще представи основните акценти в развитието на професионалното образование и обучение, както и началото на Национална програма „IT кариера”.

Представители на регионалните управления на образованието от четирите области ще изложат пред участниците резултатите от реализирания държавен план-прием. Организаторите на форума ще представят изследване за реализацията на завършилите професионално образование и обучение.

Срещата е заключителната от проведените поредица от срещи на национално ниво, на които е обсъждан проектът на концепцията за развитие на професионалното образование и обучение в България.

12.10.2017г.


Снимки:


Пресслужба на община Сливен

Адрес: Бул. "Цар Освободител" 1
Тел: 044/611 112
Факс:044/66 23 50
Email: press@sliven.bg
За контакти: Връзка с обществеността

Източник: www.sliven.bg Позоваването на източника е задължително.


Достъпност
Хаджията - Гид на Сливен