Демонстрации на средновековни бойни умения, концерти и инфотур на третия събор „Помни славата – Туида 2017”

16.10.2017
...

За трета поредна година Крепост Туида отвори врати за гости от близо и далеч, дошли да си спомнят славата, уменията и бита на българите през Средните векове, съобщи Мая Иванова, ръководител на туристическия обект.

В дните 14-ти и 15-ти октомври се проведе третото издание на Средновековен събор „Помни славата – Туида 2017”, в който взеха участие групи за възстановки от цялата страна. Събитието ежегодно се организира от Община Сливен, Екипът на крепост Туида и Клуб за средновековни военни изкуства „Ратина”.

Хиляди посетители наблюдаваха впечатляващите демонстрации на бойни практики от гърба на коня, страховити умения на стрелците с лък, сблъсъци между тежковъоръжени войни, сръчни занаятчии, облекло от епохата, юрта и походни шатри.

Специални участници в събитието бяха музиканти от оркестъра при Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен, които подготвиха и изпълниха специфични за периода аранжименти.

Третият средновековен събор „Помни славата – Туида 2017” сложи началото на празничната програма по случай празника на Сливен – Димитровден. Събитието бе включено в информационният тур за туристическият бранш, организиран от Община Сливен. Туроператори, туристически агенции, представители на блогове за пътешествия и журналисти се запознаха с възможностите и потенциала на Средновековна крепост Туида.

По случай провеждането на Трети средновековен събор "Помни славата" - Туида 2017 в Сливен, мобилната платформа ILoveBulgaria промоцира игра с томбола. При сканиране на кода от табелката, поставена в обекта с мобилното приложение се генерираха не 2, а 10 точки в двата фестивални дни - събота и неделя. Със сканирането автоматично се участва и в томбола за награда - 1 час стрелба с лък. Победителят ще бъде обявен на 26-ти октомври - Празникът на Сливен.

Екипът на крепост „Туида” изказва благодарност към всички партньори, участници и посетители за успешното провеждане на събитието.


Снимки:


Пресслужба на община Сливен

Адрес: Бул. "Цар Освободител" 1
Тел: 044/611 112
Факс:044/66 23 50
Email: press@sliven.bg
За контакти: Връзка с обществеността

Източник: www.sliven.bg Позоваването на източника е задължително.


Достъпност
Хаджията - Гид на Сливен