Централа

044/611 100

Предложения и сигнали

044/611 165

Организаторите на Планински маратон канят всички на раздвижване в събота от 8 часа пред Стария бряст

19.10.2017

Община Сливен подкрепя и подпомага инициативи, които стимулират гражданите да бъдат активни и да спортуват. Едно от събитията, в които всеки жител и гост на града може да се включи, е планински маратон „Хайдушки пътеки“, който ще се проведе за втори път в Сливен. Маратонът ще стартира на 21 октомври от 8 часа от Стария бряст. В него ще се включат едни от най-изявените бегачи по планинско бягане в България.

Отделно от професионалистите, в проявата ще се включат и граждани, както и представители на институции. Техният маршрут е различен от този на тренираните бегачи. Те ще пробягат дистанция от 5 километра от площад „Хаджи Димитър“ до крепостта Туида, и обратно. Инициативата няма състезателен характер, важно е всеки да се раздвижи и включи в спортна проява. Записването за масовия старт е на място до 07,45ч.

За най-малките /до 12г./ ще се проведе „Детски маратон“, съответно 300, 600 и 900 метра по главната улица на Сливен. Записването ще бъде на място до 10,30ч., а стартът ще е в 11.00 ч.

За участниците, завършили масовия старт и детския маратон, ще бъде проведена томбола с подаръци.

Специално за работодателите е изработена харта на работодателя „Живот, здраве, планина“, в която са се включили някои от големите институции в Сливен, сред които и Общината. Подписалите се работодатели се ангажират да осигурят допълнителен ден отпуск или по друг начин да стимулират служителите си, включили се в маратона. Участие ще вземат представители на Областна администрация, Община Сливен, ВиК, Регионална дирекция на горите Сливен, Окръжна прокуратура Сливен, Сливенската митрополия , ОД на МВР и сливенски фирми. Адвокатска колегия-Сливен се готви усилено за маратона, като ще има представители, които ще бягат в тоги. Това съобщи адвокат Магдалена Данчева, инициатор в изготвянето и подписването на хартата. Тя изрази желание каузата „Живот, здраве, планина“ да се превърне в традиционна проява за град Сливен.

Обездвижването взима повече жертви от тютюнопушенето и причинява смъртта на стотици хора. Липсата на физическа активност е четвъртият водещ фактор за смъртността в глобален мащаб. Заседналият начин на живот коства на Европа повече от 80 милиарда евро годишно – с 5 милиарда евро повече, отколкото светът отделя годишно за лекарства против рак.

Достатъчни са 30 минути умерена физическа активност на ден, за да се избегнат последствията от обездвижването.

Организатори са Фондация „Стария бряст”, Дирекция природен парк „Сините камъни”, Държавно горско стопанство и спонсори, с подкрепата на Община Сливен.

19.10.2017г.


Снимки:


Пресслужба на община Сливен

Адрес: Бул. "Цар Освободител" 1
Тел: 044/611 112
Факс:044/66 23 50
Email: press@sliven.bg
За контакти: Връзка с обществеността

Източник: www.sliven.bg Позоваването на източника е задължително.


Достъпност