В Музея на текстилната индустрия е открита изложба „Киното: Магия и техника”

25.10.2017
...

Изложбата „Киното: Магия и техника” проследява първите стъпки на киното в България и представя уникални експонати от фонда на Националния политехнически музей. Проявата е част от празничната програма на община Сливен за честването на Деня на Сливен - Димитровден.

Началото на колекцията за кино снимачна и прожекционна техника в музея е поставено с няколко камери и прожекционни апарати, съхранени от родения в Сливен пионер на българското кино Васил Гендов.

Изложбата е посветена на 120–та годишнина от първите прожекции в България – 1896г. в София и 1897г. в Русе. Показани са образци на техниката, без които магията на киното не би била възможна. В нея може да се наблюдава експеримента на Едуард Мейбридж който през 1877г. създава оптически уред за движещи се изображения, наречен праксископ. Може да се види кинематограф на Люмиер и Карпентиер и кутия за филм, подарена на Фердинанд от немското прожекционно дружество "Юнион".

За първи път универсалната 35 мм лента с перфорации от двете страни е използвана през 1892г. Създаден е стандарт, непроменен до днес.


Снимки:


Пресслужба на община Сливен

Адрес: Бул. "Цар Освободител" 1
Тел: 044/611 112
Факс:044/66 23 50
Email: press@sliven.bg
За контакти: Връзка с обществеността

Източник: www.sliven.bg Позоваването на източника е задължително.


Достъпност
Хаджията - Гид на Сливен