Стефан Радев: За две години намалихме просрочените задължения на община Сливен от 25 милиона на 7 милиона лева

09.11.2017
Стефан Радев

Просрочените задължения на Община Сливен са намалени от 25 милиона лева на около 7 милиона лева за две години. Задълженията към доставчици, включително и за храна на детски градини и ясли, от над 1 милион са намалели на под 200 000 лева. Това стана ясно от пресконференция на кмета Стефан Радев.

„Когато говорим за задължения, трябва да правим разграничение между просрочени задължения и обслужвани задължения. Винаги съм казвал, че не общият размер на дълга и задълженията са толкова опасни, а размерът на просрочените задължения. Преди 2 години, през 2015 година, аз и моят екип заварихме община с над 25 млн. лв. просрочени задължения, без да включвам кредитите, за които имаше писма, че банките ги правят предсрочни изискуеми. Към месец септември тази година, последният тримесечен отчет сочи, че сме ги намалили на 7-8 милиона. През този период, въпреки че сме плащали много стари задължения, включително и по осъдителни решения срещу Общината, не само, че не сме позволили това да се отрази на плащанията към доставчици, но и почти сме ги изчистили“, каза кметът.

Той подчерта, че оздравителните финансови мерки дават резултат и при тези темпове до две години ще се изчистят просрочените задължения на общината и може да се говори за създадена основа на стабилност. Работата по оздравителния план и политиката, която води кметът Стефан Радев, се оценява високо от финансовите институции.

„В първите две години от мандата, мисля, че сигналите са основно по това как се справяме с трудностите, а не какви са те. Доволен съм от доверието, което получаваме от финансовите институции и от това, което направихме до момента. Облигационната емисия беше реализирана в период, в който финансовите показатели по баланса на общината бяха много по-лоши от сегашните. Досега не сме допускали да има спряно плащане, да не се платят заплати на време, да не се плати нещо от текущите разходи на Общината“, допълни Радев.

09.11.2017 г.


Снимки:


Пресслужба на община Сливен

Адрес: Бул. "Цар Освободител" 1
Тел: 044/611 112
Факс:044/66 23 50
Email: press@sliven.bg
За контакти: Връзка с обществеността

Източник: www.sliven.bg Позоваването на източника е задължително.


Достъпност
Хаджията - Гид на Сливен