В Сливен предстои Седми „София Филм Фест“

26.05.2023
Sofia Film Fest

Забележителни фестивални кинотворби идват в града под Сините камъни със 7-ото издание на „София Филм Фест“. В рамките на 3 дни – от 29 до 31 май, в зала „Сливен“ ще бъдат прожектирани пет филма.

Община Сливен и екипът на „София Филм Фест“ канят жителите и гости на града на откриването, което ще се състои на 29 май, понеделник, в зала „Сливен“ от 18 ч. Началото ще бъде дадено с премиера на филма „Повелителят на горите“. Това е портрет на един забележителен човек, чието дело е удостоено през 2018 г. с алтернативна Нобелова награда – приза Right Livelihood. Първата фестивална вечер продължава в 20 ч. с един от най-успешните български филми на последните години - „ Сестра “, вторият пълнометражен филм на режисьорката Светла Цоцоркова. Той има завидна фестивална съдба - световната му премиера е на фестивала в Сан Себастиан, в програмата „Нови режисьори”. Филмът е носител на редица международни награди, удостоен е и с голямата награда „София – Град на киното“ на 24- ия „София Филм Фест“. В него зрителите ще видят Моника Найденова, Светлана Янчева, Асен Блатечки, Елена Замяркова, Валентин Ганев, Иван Савов и Александър Бенев. Сценарият е на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, които са и продуценти на филма. След прожекцията сливенската публика ще има възможност да се срещне с авторите на филма.

Програмата на фестивала продължава във вторник, 30 май, с документалния филм на Николай Василев „ Ваклуш“. Началото на прожекцията е от 18 ч. Филмът е заснет в период от почти три десетилетия – между 1994 и 2022 г. и съдържа изключително любопитни архивни кадри от живота на известния духовен водач и учител Ваклуш Толев. Филмът е посветен на 100-годишнината от неговото рождение и представлява разказ за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България. Николай Василев е сценарист и режисьор, изключително активен в намиране на вълнуващи герои и сюжети. За филма му „Приказки“ е удостоен през 2010 г. с наградата „Jameson“ на София Филм Фест за най-добър български късометражен филм. Във филмографията му има още десетки наградени филми като „Добрият самарянин“, „Пътят към Тива“, „Да бъдеш Майстора“, „Формулата на Тео“, „Гладиатор“ и др. Той също ще се срещне с публиката в Сливен и ще бъде на разположение за разговор след края на прожекцията.

Третият филмов ден на фестивала, който е в навечерието на Деня на детето – 1 юни, ще бъде посветен на младите киномани. От 18 ч. започва прожекцията на „Титина“ – интересна анимационна история на режисьорката Кайса Нес, която разказва за едно легендарно куче и неговия стопанин Умберто Нобиле, инженер на дирижабли от ХХ век. Копродукцията между Норвегия и Белгия е вдъхновена от реалните събития от преди век – прочутият изследовател Роалд Амундсен се свързва с Нобиле и му поръчва дирижабъл, с който да покори Северния полюс. Филмът е озвучен на български език и е подходящ за деца и техните родители.

Кинофестивалът ще завърши с най-новия филм на сръбския режисьор Радивое Андрич „Как се научих да летя“. Проектът е създаден по награждавания роман на известната детска писателка Ясминка Петрович и бе представен на „София Мийтингс 2018“. Във филма има сериозно българско участие – в актьорския екип е Стефан Щерев, звукорежисьор е Момчил Божков, художник-гримьори са Петя Симеонова и Атанас Темнилов. Началото на прожекцията е от 20 ч.

„София Филм Фест в Сливен“ е част от проекта на Арт Фест „Операция кино 2023“, реализиран в партньорство с Национален фонд „Култура“, с подкрепата на веригата киносалони „Europa Cinemas“ и OMV България.

Снимка: Internet


Снимки:


Пресслужба на община Сливен

Адрес: Бул. "Цар Освободител" 1
Тел: 044/611 112
Факс:044/66 23 50
Email: press@sliven.bg
За контакти: Връзка с обществеността

Източник: www.sliven.bg Позоваването на източника е задължително.


Достъпност