Община Сливен - онлайн

В този раздел можете да откриете записи на театрални представления, емблематични концертни изпълнения с участието на Симфоничен оркестър - Сливен и Ансамбъл за народни песни и танци - Сливен, както и виртуална разходка из залите на Художествена галерия „Димитър Добрович“, интересни презентации, статии и материали, свързани с исторически събития, живота и делото на исторически личности от Сливен, представяне на книги и чествания.

Страницата ще бъде периодично допълвана и обогатявана с нови, интересни и полезни материали. Към момента можете да разгледате:

Обликът на град Сливен през 2001 г.

Училище по танци 2007 г.

Международен детски фолклорен танцов фестивал

Спектакъл "Събуждане" на детски модерен балет "Барби" и балет "Авангард" към Военен клуб

"Мъже от огън" - филм на Олег Ковачев

Национален музей на текстилната индустрия

"Историята влиза в дома на детето" - Видеотурове и онлайн ателиета в Регионалния исторически музей – Сливен

Художествена галерия "Димитър Добрович"

Галерия Май - виртуална изложба

Театрална трупа при ППМГ "Д. Чинтулов" Сливен

Концерт на Симфоничен оркестър - Сливен и хор "Добруджански звуци"

Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ - Виртуална Великденска разходка

Ансамбъл за народни песни и танци - Сливен

Национален фестивал за млади изпълнители на популярна музика "Цветен камертон"

Регионална библиотека "Сава Доброплодни" - Сливен

Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков" - Сливен

Симфоничен оркестър - Сливен

Къща "Миркович" - виртуална разходка


Обликът на град Сливен 2001 г.


Училище по танци 2007 г.


Международен детски фолклорен танцов фестивал

Хепънинг с участниците в Детския фолклорен танцов фестивал в Сливен - 2014 г.

Екзотичен танцов състав от Индия
Сливен - 2016 г.


Спектакъл "Събуждане" на детски модерен балет "Барби" и балет "Авангард" към Военен клуб

Спектакъл, с участието на балет "Барби", с хореограф Силвия Терзиева, Тони Латева, Стефания Андонова, Християна Йорданова, Мирослав Колев, кукери от с. Глушник, Гено Филипов, Христо Латев, Д. Бонев.


Национален музей на текстилната индустрия

Facebook: National Museum of the Textile Industry

"В поредицата "Музейните експонати разказват" ще Ви запознаем с някои от най-интересните експонати в музея и с историите, които те разказват."

Национален музей на текстилната индустрия
Вижте още...


"Историята влиза в дома на детето" - Видеотурове и онлайн ателиета в Регионалния исторически музей – Сливен

Facebook: Регионален исторически музей Сливен

"Една прекрасна инициатива на Парламентарната комисия по образованието и науката прерасна и в национална програма на МОН – „Осигуряване на съвременна образователна среда“. „Училището в музея, музеят в училището“ обхваща все повече културни и образователни институции в цялата страна. Идеята е учебните занятия и извънкласните форми да се провеждат в музеи, в галерии и библиотеки. Няма как да говорим за модерно образование, без да можем да дадем възможност на децата да учат чрез преживяване, чрез практики и игри. Именно те правят знанията трайни.

В рамките на извънредното положение в България Регионалният исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ в Сливен започна да работи дистанционно. От компютъра у дома всеки, който има желание, може да проследи дейността му чрез видеотурове, онлайн ателиета и презентации. Уредниците и екскурзоводите подготвят интересни материали за исторически събития и личности, които публикуват както в официалния сайт, така и в социалните мрежи – „Фейсбук“, „Инстаграм“ и „Туитър“."

Вижте още...


Художествена галерия "Димитър Добрович"

Facebook: https://www.facebook.com/ArtMuseumSliven/

Живот отдаден на изкуството

"Настоящата изложба ще предложи на вниманието на ценителите на изящните изкуства творчеството на една от най-артистичните сливенски фамилии – Кавръкови.

Виртуалната експозиция съдържа живописни, графични и скулптурни творби, както и проекти за иконостаси, дело на представителите на споменатия род Атанас Кавръков, Димитър Кавръков и Иванка Кавръкова – Петренко. Поводът за нейното организиране е 110 години от рождението на Димитър Кавръков, най-видният представител на художническата династия.

Димитър Кавръков е роден на 2 февруари 1910 г. в Сливен. Завършва приложно изкуство в Държавната художествена академия (днес НХА). Негови преподаватели са скулптурите Атанас Дудулов, Иван Лазаров и Андрей Николов. Твори предимно в областта на малката пластика – създава многобройни анималистични творби. Дългогодишен секретар на Групата на сливенските художници. Педагог. Участва в редица изложби в страната и извън нейните предели. Носител на многобройни отличия."

Художествена галерия
"Димитър Добрович"
Вижте още...


Галерия Май - виртуална изложба

Facebook: https://www.facebook.com/MayGallerySliven

"Колеги и приятели на галерия МАЙ,

Имаме щастието да ви представим виртуалната изложба на сливенските художници, посветена на Великден. В нея са включени творби на: Александър Дойчинов, Борис Дамянов, Благовеста Желязкова, Велин Динев, Веселин Дамянов – Вес, Димитринка Дойчинова, Иванина Тодорова, Мариана Янкова, Петър Кайраков, Радка Стоева, Румен Спасов, Руси Недялков, Светла Стоянова, Светлана Петкова, Станимир Манойлов, Стефан Стоянов – Мустака.

Великденската изложба е традиционна съвместна проява на галерия МАЙ с художниците от СБХ – представителство Сливен и Дружество на художниците Сливен. Радостни сме, че въпреки извънредната ситуация, ние успяхме и тази година да допринесем за празничния дух по това време на годината.
Скъпи колеги, художници на Сливен, които със своето творчество правите града ни по –духовен и красив, оставаме отворени за вас и вашето участие в изложбата. Можете да ни изпратите вашите творби в идните дни, а ние ще ги добавим.

Светли празници на всички! Бъдете здрави! Останете си вкъщи!"

Галерия Май
Вижте още...


Театрална трупа при ППМГ "Д. Чинтулов" Сливен

Facebook: https://www.facebook.com/trupapmg/

Театралната трупа при Профилирана природо-математическа гимназия "Добри Чинтулов" също се включва в призива "Да си останем вкъщи!". Тази вечер във фейсбук страницата на групата на следния линк: https://www.facebook.com/202552013467641/posts/1303195666736598/?sfnsn=mo от 19.00 ч. може да гледате постановката "Железният светилник" по Димитър Талев.

На линка:https://m.facebook.com/trupapmg/playlist/561080068148277 можете да гледате други постановки на групата - "Тютюн" по Димитър Димов и "Д-р" по Бранислав Нушич.

Младите таланти и техният ръководител г-жа Веселина Симеонова ще ви направят съпричастни към своето изкуство и ще се опитат да внесат частица надежда и вяра в по-добри времена, когато всички ще бъдем отново заедно по сцените в града.


Концерт на Симфоничен оркестър - Сливен и хор "Добруджански звуци"

"Скъпи приятели,
с този малък откъс от МЕСА ДИ ГЛОРИЯ на Джакомо Пучини, концерт състоял се на 23.04.2019 в зала Сливен, съвместно с хор ‘’Добруджански звуци‘’ изказваме нашите най-топли чувства към всички Вас, с пожелание за здраве, благополучие и светли Великденски празници!"

Симфоничен оркестър Сливен
Димитър Караминков

Към видеоклипа


Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ - Виртуална Великденска разходка

Нека останем смирени, добродушни и да вярваме, че скоро ще дойдат по-добри дни. Това е изпитание, което ще ни направи по-силни, по-отговорни и ще ни накара да преосмислим живота си, вярвам, към по-добро. Бъдете здрави и се пазете!

Кмет на Община Сливен
Стефан Радев
Вижте още...


Ансамбъл за народни песни и танци - Сливен

Вижте още...

Празници на професионалното фолклорно изкуство

Великденски концерт АНПТ Сливен и ПФА ,,Странджа''- гр. Бургас


Национален фестивал за млади изпълнители на популярна музика "Цветен камертон"

Национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен ''Цветен Камертон 2018''
XV издание (31 март - 01 април 2018 г., Сливен)


Регионална библиотека "Сава Доброплодни" - Сливен

YouTube: РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДНИ СЛИВЕН

"Уважаеми потребители!

От месец юли 2016г., чрез Електронния каталог – книги, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” - Сливен предоставя достъп до голям обем от дигитално съдържание – над 20 000 електронни книги от българската и англоезичната класика, както и нови книги, подходящи за четене през Интернет или за сваляне в различни формати. Електронните книги са от различни български и чуждестранни източници, поради това форматът и начинът на четене и сваляне на текста може да бъде различен. Наличието на дигитално копие ще идентифицирате по отметката „чети онлайн” в библиографското описание на книгата в електронния каталог. Освен достъп до дигиталното копие, системата предоставя и голям обем допълнителна информация - други издания на заглавието, информация за автора и други негови книги, библиографски данни. Новият каталог поддържа двуезичен интерфейс – на български и английски език."

Достъп до Електронен каталог - книги: https://libsliven.primasoft.bg/

"Потопете се във вълшебния свят на приказките на Леда Милева и Валери Петров !"

Регионална библиотека
"Сава Доброплодни" - Сливен
Вижте още...

Образователно представление, 8 април 2020г.


Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков" - Сливен

Facebook: Регионален исторически музей Сливен

Видео презентация, посветена на живота и делото на видния сливенски войвода Хаджи Димитър.

Регионален исторически музей
"Д-р Симеон Табаков" - Сливен
Вижте още...Симфоничен оркестър - Сливен

Facebook: Симфоничен оркестър - Сливен

"Скъпи приятели и почитатели на Сливенския симфоничен оркестър. С нашите концертни записи направени през последните няколко години, на много от които вие бяхте неразделна част, ние бихме искали да поддържаме връзката помежду си, да запазим усещането, чувството и вълнението от изживените мигове, красотата на музиката и срещите ни с нашите гостуващи диригенти, солисти, певци, инструменталисти, хорови състави, да се докоснем отново до тази емоция, така необходима за всички нас. Вие може самостоятелно да влизате в страницата ни YouTube: Sliven Symphony Orchestra, да избирате и слушате музика от нашите качени до момента 46 концерни видео клипа. От друга страна, ние ще анонсираме тук на страницата ни някои нови, не публикувани до този момент записи. Надяваме се, това да ви хареса и да запълни до известна степен празнотата от създалата се обстановка. Убеден съм, че ще преодолеем този кризисен момент и отново ще чуем Вашите аплодисменти на живо от концертната зала, нещо от което ние се нуждаем и без което не можем. Бъдете здрави, обичаме ви!"

Симфоничен оркестър Сливен
Димитър Караминков
Вижте още...

Вижте и чуйте сега, едно блестящо изпълнение на концерта за цигулка и оркестър от Чайковски, една изключителна емоция от вдъхновение, талант и майсторство на младата българска цигуларка Йоанна Русева:


Къща "Миркович" - виртуална разходка

Достъпност