Новини

 • Стефан Радев и Георги Калайджиев

  Кметът Стефан Радев и Георги Калайджиев сключиха договор за дарение на сдружение „Музиката вместо улицата“

  Кметът Стефан Радев и Георги Калайджиев сключиха днес договор за дарение от страна на Общината за сдружение „Музиката вместо улицата“. Община Сливен предоставя безвъзмездно финансова помощ на организацията в размер на 30 хиляди лева. Сумата беше гласувана от Общинския съвет на заседание, проведено на 19 май 2022 г. „За мен „Музиката вместо улицата“ е най-успешният проект за интеграция и Община Сливен ще продължава да го подкрепя, защото дава шанс на деца от нуждаещи се семейства да проявят своя талант в областта на класическата музика и да се реализират в живота“, каза кметът Стефан Радев. Той се надява Министерството на културата също да отпусне средства на сдружението по одобрен проект, с който Общината кандидатства по програмата за поддръжка на творчески проекти в областта на сценичните изкуства. От своя страна Георги Калайджиев благодари на кмета за подкрепата. „От създаването на школата сме работили с помощ, предоставена от Германия и сега, когато Община Сливен ни гласува доверие, съм много щастлив и се чувствам уютно, защото става дума за нашите деца“, каза той. Георги Калайджиев информира, че е на път да се реализира едно негова голяма мечта - на 13 септември предстои откриване на нов детски културен център. Той е цигулар, който от години работи в Германия. През 2008 година създаде музикална школа за деца в родния си град Сливен. Инициативата носи името „Музиката срещу улицата”. До днес в школата са се обучавали над 300 деца, учили се да свирят на цигулка, виола, чело, контрабас, пиано, китара. Някои от тях продължават образованието си в музикалните училище в Бургас и Стара Загора, а след това и в Музикалната академия в София.

  прочети цялата

 • Golqma Bogorodica!

  Голяма Бородица е!

  Днес православната църква отбелязва Успението на Св. Богородица, наричано още Голяма Богородица. В община Сливен дамите, носещи името Мария, са 3 261. От тях 2 368 са с постоянен адрес в града. Името Марияна носят общо 704 жени, като в Сливен те са 583. Господата с името Мариян в община Сливен са 335. От тях 253 са с постоянен адрес в град Сливен. 116 са представителките на нежния пол, носещи името Мара. 76 от тях живеят в града. С името Мариана са регистрирани 312 жени в община Сливен, като 274 от тях са с постоянен адрес в града под Сините камъни. 52 са мъжете с името Мариан. От тях 47 са от Сливен, а останалите - от населените места на общината. Господата с името Марио са общо 54. От тях 48 са с постоянен адрес в града. Името Мариела носят 125 дами, като 103 от тях са с постоянен адрес в град Сливен. Честит празник на имениците!

  прочети цялата

 • Koncert

  Кметът Стефан Радев: Младите хора са факторът за бъдещото развитие на България

  Млади таланти, спортисти, различни изложби и многобройна публика събра вчера концертът в Градската градина на Сливен. Поводът бе Международният ден на младежта, който се отбелязва на 12 август. Мотото на празника тази година е „Солидарност между поколенията”. Сред гостите на събитието бе кметът Стефан Радев, който поздрави младежите за празника и за тяхната активност в различни дейности на обществения живот. „Всичко, което правим има смисъл заради младите хора! Нашето общество има нужда от тях. Те са тези, които ще работят за просперитета на страната, на нашия регион и ще ги правят все по-добри места за живеене. Те са част от бъдещето и нека трудностите да не ги отказват, а да ги мотивират да следват мечтите си, да се развиват и да бъдат успешни съзидатели! Честит празник и на добър час!“, заяви още кметът Радев. Сред присъстващите на концерта бе и председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев. В празничната програма на вечерта със свои изпълнения се включиха Илин Папазян - NINIO и Даниел Стайков /участници в „Гласът на България“/, брейк група „New generation“, с ръководител Борис Панайотов към Военен клуб, Школа за поп и рок изпълнители „Ритъм“, с вокален педагог Елена Пеева към Военен клуб, Иван Едрев, Радка и Руска от защитено жилище, Теодора от „Св. Стилиян Детепазител“. В концерта участваха още музикантите от проекта на световноизвестния цигулар от Сливен Георги Калайджиев - „Музиката вместо улицата“, Спортен клуб по акробатика „Стефан Данчев“, както и участниците на сдружение „Ре-Акт“ от международен младежки обмен по програма Еразъм+ „Making smart choices“. Сред тях имаше представители на домакините от България, Испания, Португалия, Сърбия, Република Северна Македония, Украйна, Йордания и Румъния. Посетителите в Градската градина имаха възможност да разгледат творбите им в сферата на изобразителното изкуство и фотографията, подредени в изложба. Вечерта бе съпътствана с демонстрации на Български младежки червен кръст, Спортен клуб по ориентиране „Сините камъни“, Клуб по канадска борба „100-те войводи“ и йога практика с Кристина. Събитието се организира от Младежки дом-Сливен, с финансовата подкрепа на Община Сливен и Общински съвет-Сливен. 12 август е обявен за Международен ден на младежта с резолюция на Общото събрание на ООН през декември 1999 г. и се отбелязва официално от 2000 г. В България празникът се чества от 2007 година.

  прочети цялата

 • Koncert

  Променят мястото на концерта „Културни хоризонти“

  Литературно-музикалният концерт „Културни хоризонти“, който трябваше да се състои на Крепост „Туида“ на 15 август от 19 ч., сменя локацията си. Причината е метеорологичната прогноза за влошаване на времето. Проявата ще се състои в зала „Сливен“. В нея ще участват с Ансамбъл „Романи чълхъя“, с диригент Никола Николов, а гост-изпълнител - Стоян Стоянов. В концертната вечер ще се включат още певицата Бони, изгряващият духов оркестър „Ромален“, младата актриса Наталия Цекова, Формация „Ромджаз“, с Радко и Теодор Парушеви, Митко Киров и певицата Пламена Парушева. Денят и началният час на концерта остават същите. Входът е свободен. Проект „Културни хоризонти“ е финансиран по Програма „Едногодишен грант 21“ на Национален фонд „Култура“. Организатор на проявата е Сдружение „Ромска академия за култура и образование“.

  прочети цялата

 • Koncert

  В Сливен ще отбележат с концерт Международния ден на младежта

  Много музика, танци и различни спортни демонстрации са включени в програмата на концерта, посветен на Международния ден на младежта. Той се организира от Младежки дом-Сливен и ще се проведе утре, 12 август в Градската градина. Със свои изпълнения ще се включат брейк група „New generation“, с ръководител Борис Панайотов към Военен клуб, Школа за поп и рок изпълнители „Ритъм“, с вокален педагог Елена Пеева към Военен клуб, Иван Едрев, Радка и Руска от защитено жилище, Теодора от „Св. Стилиян Детепазител“. В концерта ще участват още Илин Папазян - NINIO и Даниел Стайков /участници в „Гласът на България“/, музикантите от проекта „Музиката вместо улицата“, Спортен клуб по акробатика „Стефан Данчев“ и др. Около откритата сцена публиката ще има възможност да проследи демонстрации на Български младежки червен кръст, Спортен клуб по ориентиране „Сините камъни“, Клуб по канадска борба „100-те войводи“ и йога практика с Кристина. Началният час на концерта е от 18.30 ч. Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Община Сливен и Общински съвет-Сливен.

  прочети цялата

 • Копривщица - 1

  Участниците от 16 читалища в Община Сливен спечелиха множество отличия на събора в Копривщица

  Шестнайсет читалища от община Сливен взеха участие в XII Национален събор на българското народно творчество, който се проведе от 5 до 7 август в Копривщица. В групите участваха 350 самодейци, на възраст от 10 до 78 години. На 6 август, на втора фестивална сцена, те представиха автентично пресъздадени песни и танци, както и обредите „Пеперуда“, „Камили“, „Малка пита на новородено на 40-ия му ден“, „Чилик“, фрагмент от сватба – палене на кърпата на свекървата и на калпака на свекъра, кукерски игри. Груповите и индивидуални изпълнители от общината събираха овациите на организаторите и на международната публика. Те впечатлиха професионалното жури и заслужено получиха множество златни медали, грамоти и отлични оценки за цялостно представяне. „С радост можем да се поздравим за добре свършената работа и за това, че постигнахме поставените цели - да осигурим финансово и логистично обезпечаване за участието в този традиционен и емблематичен национален събор, да създадем организация за стройното протичане на няколкочасовата програма и да „оберем“ златните медали на журито“, коментираха експертите от направление „Култура“ в Община Сливен. Транспортът на групите с осем автобуса, както и разходите за сценична изява, бяха за сметка на бюджета. От своя страна общинското ръководство поздрави читалищата и самодейците за отличното им представяне и им благодари за това, че са посветени на родолюбивата кауза да предават традициите от поколение на поколение.

  прочети цялата

 • Remont

  Приключи ремонтът на покрива на залата за вдигане на тежести в Сливен

  Приключиха строително-монтажните работи по сградата на спортната зала за вдигане на тежести на бул. „Георги Данчев“. За това информираха от Дирекция „Общинска инфраструктура“. Спортният обект е с ремонтиран покрив, положена е нова хидроизолация, извършена е подмяна на улуци и водосточни тръби. На залата за тренировки е подменен окаченият таван, монтирано е и ново осветление. „Радвам се, че успяваме поетапно да обновяваме и подобряваме условията за спорт в града. Планираме дейностите да продължат и занапред“, коментира кметът Стефан Радев. Строително-монтажните работи са изпълнени в срока, предвиден в договора.

  прочети цялата

 • Sistema_priem

  Системата за прием в детските градини и ясли вече е отворена

  Системата за прием в детските градини и ясли, от днес, 5 август, отново е отворена. Достъпът до електронния прием беше временно ограничен поради техническа повреда в сървъра. Община Сливен уведомява всички родители, които имат активни към месец юли заявления за прием, че е необходимо да подадат нови такива, в случай, че желаят да участват в предстоящите класирания. Поради забавянето в работата на системата, графикът за прием през месец август беше променен, като времето за подаване на заявления за прием, е удължено. Днес ще бъдат публикувани в сайта за прием свободните места за класирането през август. Системата ще бъде отворена до 15 август, включително, а резултатите от класирането, ще бъдат публикувани на 18 август. При възникнали въпроси или затруднения при работата с онлайн системата за прием, родителите могат да се обръщат за съдействие към директорите на детските ясли и градини и определените от тях служители. Община Сливен се извинява за причиненото неудобство.

  прочети цялата

 • Suboleznovaniq

  Община Сливен изказва дълбоки съболезнования на близките на загиналите при катастрофата край село Гавраилово

  Община Сливен изказва дълбоки съболезнования на близките на загиналите при катастрофата край село Гавраилово и е в готовност да им окаже нужното съдействие в този момент, съгласно правомощията си. Общината е на разположение, ако е необходима подкрепа за лечението на ранените при тежкия пътен инцидент. „На трима наши съграждани бе отнет живота, а техни колеги бяха тежко ранени, докато се прибират от работа. След като са се трудили, за да осигурят прехраната на най-близките си. Всички съпреживяваме тази трагедия“, каза кметът Стефан Радев. Пътното произшествие настъпи на 4 август следобед при челен удар между два микробуса. Загинаха четирима души, трима са ранените. Снимка: Internet

  прочети цялата

Архив новини

Достъпност
Хаджията - Гид на Сливен