Новини

 • Сливенският симфоничен оркестър ще представи „Класическите шедьоври“ на 28 февруари

  „Класическите шедьоври“ в изпълнение на Сливенския симфоничен оркестър ще звучат на 28 февруари от 18.30 часа в зала „Сливен“. За първи път в града под Сините камъни концертът ще премине под диригентството на маестра. Името й е Yeojin Kim, Корея. Солист ще бъде Росен Идеалов – кларинет. Сливенската публика ще има възможност да чуе Концерт за кларинет и оркестър на Моцарт и „Симфония № 4“ на Лудвиг ван Бетховен. Билети могат да бъдат закупени на касата на зала „Сливен“. За повече информация – тел. 0879 261 483. 19.02.2019 г.

  прочети цялата

 • Сливен отбеляза 146 години от обесването на Васил Левски

  С церемония по полагане на венци и цветя пред бюст-паметника на Васил Левски днес бяха отбелязани 146 години от неговата гибел. В словото си кметът Стефан Радев заяви, че Апостолът на свободата се е превърнал не само в символ за българския народ, но вяра и посока към мечтата за силна и свободна България. „Неговите идеи за равноправие на хората, за човешките права и свободи, идеалът му за демократично управление и равенство между народите, както и равенство пред закона, са така актуални не само в днешно време, но и за идните поколения. На тях той посвещава целия си живот и енергия. Личността му остава най-светлата и ярка, заслужила безрезервно възхищението и любовта на българския народ“, заяви пред присъстващите кметът Радев. По време на ритуала своя поетичен поглед към живота и делото на Апостола представиха учениците от 6 клас на Основно училище „Д-р Иван Селимински“. Венци и цветя пред паметника на пл. „Васил Левски“ поднесоха кметът Стефан Радев, народните представители Кольо Милев и Таско Ерменков, областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общинския съвет - Сливен Димитър Митев и общински съветници, директорът на ТД „Национална сигурност“ Николай Чиликов, директорът на ОД на МВР – Сливен ст. комисар Димитър Величков и директорът на Регионална служба „Военна полиция“ полк. Деян Цветков, Военно-патриотични съюзи, исторически дружества и граждански сдружения, културни институти, учебни заведения от Сливен, политически партии, организации и граждани. На ритуала днес присъстваха още зам. кметовете Пепа Чиликова, Стоян Марков и секретаря на Общината Валя Радева. Венци и цветя бяха поднесени и от името на народния представител Десислава Танева, командира на военно формирование 22220 полк. Любомир Вачев и началника на РУО – Сливен Боян Аксаков. В края на церемонията ученици от 4-и А клас на ОУ „Д-р Иван Селимински“ с класен ръководител госпожа Луланска, засадиха елха. Коледното дърво е красяло класната им стая по време на празниците. То беше засадено в градинката до паметника на Левски. 19.02.2019 г.

  прочети цялата

 • Община Сливен участва със свой щанд в 36-ото издание на Туристическото изложение „ВАКАНЦИЯ И СПА ЕКСПО“ София 2019

  През изминалата седмица Община Сливен се представи със свой щанд на 36-ото издание на Туристическото изложение „ВАКАНЦИЯ И СПА ЕКСПО“ София 2019. В него участваха над 380 изложителя от страната и чужбина. В дните от 14 до 16 февруари на щанда на Община Сливен се представяха различни аспекти от богатството на района и се излъчваха видео материали от родния ни град. Ръководството на Общината беше представено от инж. Стоян Марков, заместник-кмет „Икономическо развитие“. Той участва в редица конференции, кръгли маси и срещи, в които представи новата визия и концепция за привличане на туристи в Сливен, както и бъдещите проекти за развитие на общината в областта на туризма и културното наследство. Първият ден от изложението беше посветен на културното и историческото минало на Сливен и запознаване с Крепостта Туида под мотото: „Сливен, вековен и красив“. Екипът на крепостта беше домакин на щанда по време на изложението. Вторият ден премина под мотото: „Сливен - люлка на българската индустрия и възраждане“. Акцент беше поставен върху занаятите и технологиите и запознаване с единствения на Балканите Национален музей на текстилната индустрия – Сливен. Той беше представен от директора Тони Димитрова. Тя презентираше възможностите за посещение на музея и разясняваше на заинтересованите особеностите на различните текстилни техники и древни занаяти като печатане върху текстил, плъстене и тъкане на кори. През третия ден на изложението на фокус беше Природен парк „Сините камъни“ и възможностите за алтернативен туризъм в общината. Специално място беше отредено на обектите от кампанията "Стани приятел на Сливен", която предизвика силен интерес сред посетителите. По време на „ВАКАНЦИЯ И СПА ЕКСПО“ 2019 бяха промотирани културният и спортният календари на община Сливен, както и всички места за настаняване, отдих и добра храна в града под Сините камъни. Щандът на Община Сливен беше един от най-търсените, а най-често задаваните въпроси касаеха местата за настаняване и културния календар. Изненади с награди за посетилите имаше в две игри - „Тайните на Сливен“ и „Харесай страницата на Крепост Туида във Фейсбук“, които се провеждаха на място. Бяха осъществени множество срещи с туроператори и агенции, организиращи екскурзии във вътрешността на страната. Получихме запитвания за възможности за провеждането на детски лагери в града. Екипът на Крепостта Туида получи висока оценка от Министъра на туризма Николина Ангелкова, която посети щанда и отбеляза, че „Крепостта Туида“ е сред "отличниците" в предлагането и развитието на музейни туристически продукти. По време на изложението се възползвахме от възможността да подадем заявка за участие и в предстоящото туристическо изложение "Вашата Ваканция - Бургас 2019" , което ще се проведе през април. На изложението Сливен беше представен като модерен град с вековна история и славно минало. 19.02.2019 г.

  прочети цялата

 • 55-годишен юбилей ще празнува Лекоатлетическата щафета по случай 3 март – Освобождението на България

  За пореден 55-и път сливенският ученически спорт ще излезе по градските улици, за да стартира лекоатлетическата щафета в чест на Националния празник на България. И тази година спортната проява ще се проведе в три възрастови групи. Това са момичета и момчета от 5-7 клас, юноши и девойки, 8-10 клас и 11-12 клас. Броят на участниците в отбора са 8, разделени по 4 момичета и момчета. Стартът на първата възрастова група ще бъде даден в 11 ч. на 3 март 2019 г. на пл. „Хаджи Димитър“, пред входа на Съдебната палата. Трасето продължава по бул. „Цар Освободител“ и продължава надясно по бул.“Цар Симеон“, по ул. „Генерал Скобелев“, в посока полицията, включване по ул. „Великокняжевска“, а финалът е пл. „Хаджи Димитър“. Регламент за участие е изпратен до всички училища и е публикуван на сайта на РУО – Сливен http://ruo-sliven.org/rioup/index/zauchiteli.htm Награждаването на победителите ще се състои в 12 ч. на площада. Община Сливен е осигурила индивидуални награди за всеки един участник в училищен отбор, а за победителите от първо до трето място купи и спортни якета. Организатори са Община Сливен, Детски комплекс – Сливен и АСК по лека атлетика в Сливен. 19.02.2019 г.

  прочети цялата

 • Обръщение на кмета Стефан Радев по повод 146 години от гибелта на Васил Левски

  Уважаеми съграждани, На 19 февруари, преди 146 години, България губи един от най-великите си синове Васил Иванов Кунчев – Левски. Превърнал се в идеал за българския народ, той черпи сили и вдъхновение от огромната си любов към България и мечтата да я види свободна. Апостолът посвещава целия си живот на това дело. Неговото име завинаги ще остане символ на непобедимия български дух и готовност за саможертва. След героичната си гибел се превръща в емблема на всичко чисто, демократично и целокупно в развитието на българската история. Днес ние имаме честта, гордостта и моралното задължение, споменавайки името му, да се обърнем към идните поколения с надеждата за вечно съхранение на идеите на безсмъртния Апостол на свободата. Нека бъдем достойни негови последователи. Нека бъдем добри българи! Поклон пред паметта и делото на Апостола на свободата Васил Левски!

  прочети цялата

 • Кметът Стефан Радев се срещна с известния драматург, поет и писател Стефан Цанев

  Кметът Стефан Радев посрещна в общината известния драматург, поет и писател Стефан Цанев. Тази вечер в 17.00 часа, в зала „Май“ ще се проведе среща-разговор с него и Доротея Тончева. Водещ ще бъде Иван Гранитски. От 19.00 часа в зала „Сливен“ ще бъде поставена и постановката „Духът на поета“. Стефан Радев и Стефан Цанев използваха срещата, за да коментират състоянието на българските театри. „Говорил съм с приятели и съм споделял, че ако искаме да се случи дадена работа, трябва да се обърнем към кметовете“, пошегува се писателят. От своя страна кметът приветства Стефан Цанев с добре дошъл и сподели удоволствието си от неговото гостуване. „Аз съм израснал с Вашата поезия. Не съм и предполагал, че ще бъдете мой гост. Много се радвам, че сте в нашия град“, изтъкна Радев. В разговора драматургът не скри, че му тежи състоянието на голяма част от театрите в много от общините. „Местните трупи са изместени от гостуващите актьори. Един министър не може да обиколи всички театри в страната. Тук идва ролята на кметовете“, посочи Стефан Цанев. „Имаме много театри в България, което от своя страна води до проблеми с финансирането и поддръжката“, отговори от своя страна кметът. Стефан Радев подари на своя гост възпоменателна монета „Старият бряст в Сливен“ и цветен албум с облика на града преди и сега. „Духът на поета“ се развива в къщата на министър-председателя Стефан Стамболов, където изведнъж настава паника – на прага му се е явил възкръсналият Христо Ботев и иска да се срещне със стария си приятел. Докато Ботев чака под стража аудиенция при главния човек в държавата, Стамболов вика за съвет Захари Стоянов. Техният диалог представлява текста на пиесата. 18.02.2019 г.

  прочети цялата

 • На 19 февруари Сливен отбелязва 146 години от обесването на Васил Левски

  С редица събития на 19 февруари, вторник, Сливен ще отбележи 146-ата годишнина от обесването на Васил Левски. Началото ще бъде дадено в 10.00 часа пред ППМГ „Добри Чинтулов”. Там ще се проведе „Урок по родолюбие” – Спомен и цвете за Михаил Икономов, Михаил Греков, Сава Геренов, Атанас Узунов и Пенчо Черковски – учители в класното училище и участници в комитетите, създадени от Васил Левски; 10.30 часа, кв. „Клуцохор” Поднасяне на цветя • пред паметните плочи на сподвижниците на В. Левски /ул. „Георги Икономов”/ Георги Икономов, Сава Райнов, Бойка Атанасова, Нено Господинов – Брадата и паметника на Таньо войвода • пред релефа на В. Левски пред храм „Св. Цар Борис Първи Покръстител” • паметника на Панайот Хитов в кв. „Ново село”; 11.30 часа, катедрален храм „Св. Димитър” Панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски; 12.30 часа, пл. „Васил Левски” Общоградска възпоменателна церемония и поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски Организатори са: Община Сливен Военно формирование 22220 Сливенска митрополия Регионално управление на образованието Общински комитет „Васил Левски“ Сдружение „Мати Болгария” Основно училище „Д-р Иван Селимински“ Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов” Професионална гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков” Професионална гимназия по електротехника и електроника „Мария Кюри“ Основно училище „Панайот Хитов“ 18.02.2019 г.

  прочети цялата

 • Спортен календар на Сливен за 2019 година

  Ясни са вече спортните събития за 2019 година. Предвиждат се прояви на международно, републиканско, държавно и междуобластно ниво. Състезатели от различни възрасти ще представят своите умения и ще премерят сили в спортна надпревара – от детски градини, училища и спортни клубове. Годината започна с вътрешно-училищни и общински състезания по баскетбол, волейбол, хандбал, борба, шахмат, футбол, бадмингтон, тенис на маса. За настоящия месец са предвидени вътрешно-училищни и общински състезания по баскетбол, волейбол, хандбал, шахмат, футбол, бадмингтон, тенис на маса. От 15 до 17 февруари се проведе Балканска лига по баскетбол. Държавният личен шампионат по борба за момчета ще бъде от 21 до 24 февруари. Също през февруари ще се проведат събития по мини-баскетбол за момчета до 10 години. На Националния празник 3 март ще се проведе 55–а Ученическа щафета по лека атлетика. На 9 март спортни клубове от страната ще премерят сили в баскетболен мач от А група, в републикански шампионат за 14 години. На 10 март спортни клубове от страната и момчетата до 10 години ще покажат уменията си по мини-баскетбол. Финалният турнир за кадети по баскетбол от спортните клубове от страната е на 17 март. Пролетният междуобластен турнир по лека атлетика е на 30 и 31 март. През април също има много спортни събития. Първото от тях е баскетбол на 4 април за момчета до 14 години. В същия ден е и Турнир от група Б по баскетбол. През април започва и Турнир „Великден“ за деца. На 26 и 27 ще се проведе и Спортният празник „Мотивация за здраве“. В него са включени Борба, фитнес, колоездене, волейбол, лека атлетика. Дрифт „Сливен 1“ ще бъде на 27 и 28 април. Май започва с Междуобластен фестивал по баскетбол за момчета, 10 години. Той ще се проведе на 4 май. Юнашки игри „Хайдушка среща” са на 6 май. В тях са включени Планинско ходене с мях, хвърляне на грамаден камък, хайдушка борба. Пролетният плувен преглед за 4 възрастови групи е на 18 май. На 18 и 19 май ще се проведе Планински маратон 9 км.,32 км.,52 км.и 90 км., Планинско колоездене МТВ 42 км. На 11 и 12 май ще се проведе Купа „Милко Димов, Илия Кръстев” по колоездене. И през този месец ще има турнир по мини-баскетбол за деца до 10 години. ХІ-то Рали Классик „Златни пясъци” по автомобилизъм е на 18 и 19 май. Баскетболният фестивал за момичета до 10 години е на 18 май. На същата дата е и Карате – турнир „Грифон” за деца от 4 до 7 години. В последния ден от май, 31, е турнирът „Изгряващи звезди” по спортни танци. На 1и 2 юни ще се проведе „Планинска Българка -2019 г.“ по Автомобилизъм. На 8 юни е Международният турнир по вдигане на тежести. Двудневното Държавно първенство по скокове с батут за всички възрасти започва на 13 юни.От 29 до 30 юни е ХХХVІІІ Международно автомобилно Рали „Монбат Сливен 2019” и Рали „Спринт 2019“. На 30 юни ще се проведе турнир по плуване за деца в памет на Йордан Дечев –Замбата. На 19, 20 и 21 юли участници от страната и чужбина ще се включат в събитие, посветено на Зумба, различни видове танци. На 9, 10 и 11 август е Международното състезание по ориентиране Купа „Сливен”. На 7 и 8 септември ще се проведе Състезание по ориентиране по случай Международния ден на земята „Сливен 3-0-Спринт“. Рали „Дрифт–Сливен 2” по автомобилизъм е на 14 и 15 септември. От 18 до 24 септември ще се проведе Държавното лично отборно първенство по бокс за юноши. 14-о Държавно първенство за хора с увреждания по тенис на маса и бадмингтон е на 5 октомври. На 12 същия месец е Държавното първенство – Купа България, Купа-Сливен и Турнир изгряващи звезди. На 19 октомври е Международният турнир „Стоте войводи” – кадети по борба. Отново на 19 ще се проведе Турнир за юноши/девойки по лека атлетика по случай празника на град Сливен. На 26 октомври е Международният турнир по джудо „Димитровден” – девойки младша възраст и юноши – старша възраст. В същия ден ще се проведе и Международният планински маратон по планинско бягане „Хайдушки пътеки”. Отново на 26 е Държавното лично отборно първенство по спортни танци, посветено на празника на Сливен „Димитровден” и Купа България. През този месец ще се проведе и Футболен турнир „Димитровден”. През ноември ще се състоят Турнир по хвърляния за деца и юноши/девойки младша възраст; Срещи от баскетболно първенство 2019/2020; Лекоатлетическо състезание за скоростно изкачване по стълбите на Хамам байр „Напред и нагоре“; „Рекорд на хайдушката пътека”; Междуобластно първенство по баскетбол - кадети до 16 години. През декември ще се състои Тържественото награждаване на 10-е най-добри спортисти, най-добър треньор, най-добър отбор при колективните спортове, най-добър спортист с увреждания и Бъдеща звезда на Община Сливен. На 7 декември ще се проведе Коледен турнир за деца по джудо. На 12 декември е турнирът по минибаскетбол за момчета. На 14 декември ще се проведе Карате турнир „Грифон” за деца от 4 до 7 години. 18.02.2019 г.

  прочети цялата

 • Приключи санирането на блок № 11 в кв. „Клуцохор“

  Санирането на блок № 11 в кв. „Клуцохор“ приключи. Той беше обновен по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Предстои блокът да бъде въведен в експлоатация. Жителите на блока споделиха пред кмета Стефан Радев днес, че вече са усетили подобренията по домовете си и благодариха на общинското ръководство и изпълнителите за добрата работа по обекта. „Радвам се, че сте се включили в програмата - вие и вашите съседи. Радвайте се на това удобство и ви апелирам да призовете още граждани на Сливен да се възползват от програмата“, заяви от своя страна кметът Радев. Строително-ремонтните дейности по жилищната сграда стартираха през септември 2018 г. Блокът е със 7 входа, с различни по брой етажи. Беше извършена топлоизолация на външните стени, хидро и топлоизолация на покрива, ламаринена обшивка и гръмоотвод. Вратите на входоветe бяха подменени. Беше сменена и тази част от дограмата на жилищата и общите части, която не отговаря на изискванията за енергийна ефективност. Строителят на жилищния блок е ,,Пи Ес Пи ”, а строителният надзор беше поверен на ,,Ивт Консулт ” ЕООД – София. Санирането в град Сливен продължава. 15.02.2019 г.

  прочети цялата

Архив новини