Новини

 • спектакъл-1

  С шоу на леда бе открита зимната пързалка в Сливен

  С атрактивни изпълнения по фигурно пързаляне бе открита зимната пързалка в центъра на Сливен. Съоръжението от 600 кв.метра е монтирано пред изложбената зала „Сирак Скитник“. То бе осигурено от Общината за поредна година, за да се създаде възможност за любителите на зимните кънки да спортуват и се забавляват. Спектакълът на 2 декември вечерта бе на известния с многобройните си постижения Клуб по ледени спортове - Варна с треньори Даниела Иванова, Нина Иванова – Генчева и хореограф Елена Димитрова. В програмата се включиха вече изявени състезателки, както и бъдещи надежди на клуба - деца на възраст от 4 до 8 години. Присъстваха кметът Стефан Радев, зам.кметът Пепа Чиликова, деца и младежи, родители. Пързалката ще е в Сливен до 15 февруари. Ще работи от 9,30 до 22,30 часа, на шест сесии: от 9,30 до 11,00 часа, от 11,30 до 13,00; от 13,30 до 15,00; от 16,00 до 17,30; от 18,30 до 20,00; от 21,00 до 22,30 часа. Кънки могат да се наемат на място. На 17 декември на пързалката ще проведе хокеен мач. А три дни по-късно, на 20 декември, отново ще има шоу по фигурно пързаляне. На тази дата ще бъдат организирани и уроци за начинаещи. С откриването на ледената пързалка започна Програмата на Община Сливен за Коледа и Нова година. В нея са включени концерти, спектакли, творчески изяви и изненади, които да допринесат за доброто настроение в навечерието на светлите празници.

  прочети цялата

 • Koledna ukrasa

  Временно затварят за движение кръстовището на булевардите „Георги Данчев“ и Стефан Стамболов“ на 4 декември

  В духа на предстоящите Коледно-новогодишни празници, Общината започна монтажа на елементи от празничната украса в Сливен, който продължава и през следващите дни. В тази връзка, на 4 декември, неделя, ще бъдe затворено за движение кръстовището на булевардите „Георги Данчев“ и „Стефан Стамболов“. Мярката ще важи от 8 ч. до 17 ч. Създадена е организация и при възможност движението в участъка ще бъде възстановено по-рано. Община Сливен се извинява за временното неудобство.

  прочети цялата

 • Sreshta

  Кметът Стефан Радев и Генералният консул на Турция Санем Гюзел обсъдиха възможностите за сътрудничество

  Двустранните отношения между България и Турция и възможностите за разширяване на икономическия обмен обсъдиха днес на среща кметът на Сливен Стефан Радев и Генералният консул на Република Турция в Бургас Санем Гюзел. Кметът я запозна с историята, природните дадености на сливенския край, възможностите за инвестиции от страна на турски бизнесмени и с най-големия проект на Общината – създаването на индустриален парк. Той информира, че Сливен е активен член на Мрежата на балканските градове, създадена по инициатива на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу. „Участието на Сливен в Мрежата на балканските градове е много активно. Вече проведохме няколко съвместни мероприятия с обмяна на опит. Дейностите дават възможност местните власти да обединят усилия при справянето с общи проблеми, да подобряват живота на хората, които живеят на Балканите“, каза Стефан Радев. Той подчерта, че трябва да се използва целият възможен потенциал за инвестиции. Кметът допълни, че Община Сливен продължава да настоява да обнови пътния коридор Лесово-Ямбол-Сливен, за да се използват възможностите на граничния пункт „Хамзабейли- Лесово“. „Отношенията между България и Турция са много добри във всички сфери. За нас вашата страна е важен партньор и приятел и се надявам отношенията ни да станат още по-интензивни“, каза Санем Гюзел. Тя не изключва възможността в Сливен да се проведе среща между турски и български бизнесмени. В началото на визитата си при кмета тя каза, че сградата на Община Сливен е най-красивата сграда на общинска администрация, която е виждала. Сподели също, че в дипломатическата си кариера на различни места, се чувства най-добре в България.

  прочети цялата

 • Koledny atrakciy

  Коледните атракции в Сливен започват от днес

  Коледно-новогодишните атракции в Сливен за малки и големи започват от днес. Началото ще бъде дадено с официалното откриване на ледената пързалка до Изложбена зала „Сирак Скитник“ от 18 ч. В леденото шоу ще участват фигуристи от Клуб по фигурно пързаляне – София. Днешните атракции предвиждат и откриване на „Книголандия“ – детска библиотека във фоайето на Държавния куклен театър и Благотворителен коледен базар. Той се организира от актьорите на Държавен куклен театър за набиране на средства за Детско отделение към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Началото е 18 ч. Малко по-късно, от 19 ч., желаещите могат да гледат спектакъл на Драматичния театър в Сливен „Скрудж. Привидения в мрака“ – по „Коледна песен“ на Чарлз Дикенс. Режисьор е Августин Демерджиев. Билети могат да бъдат закупени на касата на Драматичен театър „Стефан Киров“. Спектакълът може да бъде гледан и на 5 декември, понеделник от 13.30 ч.

  прочети цялата

 • превенция

  Местната комисия за борба с трафик на хора в Сливен проведе превантивна работа със 70 родители от кв. "Надежда"

  С основна стратегическа цел, привличане на родителите в процеса на превенция на рисковото поведение при децата и постигане на по-ефективно взаимодействие и комуникация между родители, училище и институции, през месец ноември 2022 г. Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ) - Сливен проведе целенасочена работа с родители в Основно училище "Братя Миладинови" в града. В рамките на инициативата бяха обхванати 70 родители от кв. "Надежда". Основен акцент в информационните срещи с родители беше поставен върху проблемите свързани с ранната сексуализация на децата, ранните бракове при малолетни и непълнолетни лица, в следствие на които отпадат от образователната система и последващите рискове от попадане в трафик на хора. Чрез поредица от аидио-визуални продукти се постави акцент върху методите на въвличане в трафик на хора, като се обсъдиха реални случаи на жертви на принудителната проституция, трудова експлоатация и трафик на бременни жени с цел продажба на новородените им. Обърна се внимание на безконтролното използване на интернет чрез смарт устройства, което води до рисково сексуално поведение на децата онлайн, свързано с осъществяване на контакт с непознати лица в социалните мрежи и последващо попадане в онлайн сексуална експлоатация. В рамките на дискусиите с родители, голяма част заявиха, че за тях образованието на децата им е изключително важно и осъзнават, че проблемът с ранните бракове е свързан с традициите в тяхната общност, които те желаят да променят.

  прочети цялата

 • Колумбарна стена

  Община Сливен разширява гробищните паркове в пет населени места

  Община Сливен разширява гробищните паркове в селата Глушник, Стара река и Младово. И за трите парка има влезли в сила подробни устройствени планове. Разширението в Глушник е със 7,4 дка. Чака се удостоверение от Министъра на земеделието за промяна в предназначението на предвидените земи. В Стара река тече процедура за отчуждаване на терени с обща площ от 4 дка. За Младово предстои да бъде изпратена в земеделското министерство преписката за промяна в предназначението на 12 дка земеделска земя, предвидени за разширението. В начален етап е процедурата за селата Крушаре и Мечкарево. Поръчани са геоложките проучвания. Разширението на гробищните паркове е продължителна процедура, която се извършва при спазването на различни закони и преминава за съгласуване през много администрации и институции. Това отнема минимум една година, често – и повече. Дейностите се планират за онези населени места, където капацитетът на гробищата е пред изчерпване или е запълнен. През последните няколко години Общината завърши разширението на гробищните паркове в Чинтулово, Панаретовци, Селиминово, Глуфишево и Мечкарево. Последното разширение на Новите гробища в Сливен от 55 300 кв.м, с 456 места за семейни гробници и 5 855 единични гробни места, приключи в началото на тази година. Изградените две колумбарийни стени, всяка с по 102 урнови клетки, са запълнени. Нова колумбарийна стена бе изградена на гробищния парк „Ново село“, където е невъзможно да бъде извършено разширение. Стената разполага с 24 двойни и 36 единични ниши за полагане на урни. „Община Сливен и занапред ще полага усилия да бъде създадена необходимата инфраструктура, за да може гражданите да изпратят достойно своите близки в последния им път“, отбеляза кметът Стефан Радев.

  прочети цялата

 • пътни артерии - община Сливен

  Община Сливен ще поддържа 259 км пътища през зимата

  Зимната поддръжка на четвъртокласната пътна мрежа в Община Сливен е възложена на две фирми по договор с Община Сливен. В обхвата й са 259 км пътища в планинската и равнинната част от общо 321 км в цялата община. На фирма „Булфорест – 2012“ е възложен част от планинския район - Стара река, Бяла, Средорек, Божевци, Зайчаре, Новачев, Градско. За общинските пътища в останалата територия ще се грижи „Пътно поддържане – Сливен“. Двете дружества разполагат с общо 18 машини, сред които четири пясъкоразпръсквача, четири булдозера, трактори, роторен снегорин и друга специализирана техника, информираха от отдел „Общинска инфраструктура“. Други 62 км пътища, които се намират в Балкана, остават извън обхвата на зимното поддържане, до второ нареждане, и ще бъдат затворени за движение на моторни превозни средства, както и през други години. Това са участъците Селището – връх Българка, Табелите – Бабина локва в посока с. Раково и село Гавраилово в посока село Бяла. Тези участъци са извън маршрутите на обществения транспорт, както и на семейните пътувания, уточниха от отдел „Сигурност и управление при кризи“. Обработката на пътните настилки ще се извършва с минерални соли, на усойните места – с пясък. Зимната поддръжка на територията на Сливен е възложена на „Грийн партнърс – БКС“. Приоритет ще бъдат районите на лечебните и здравните заведения, мостовите съоръжения, автобусните спирки, училищата и детските градини, основните артерии на градския транспорт. В малките населени места в общината ще има зимно осигуряване на детските градини и училищата, здравните служби и кметствата. „В готовност сме да посрещнем зимата. Фирмите имат опит в поддръжката на пътищата и улиците в града. Осигурени са първоначалните количества материали, необходими за обработка на настилките“, заяви ресорният зам. кмет Камен Костов. Фирмите, на които са възложени дейностите, са задължени да почистят от сняг и преспи, когато натрупаната снежна покривка е с дебелина не по-малко от 6-8 см и след спиране на обилния снеговалеж, гласи разписана от Агенция „Пътна инфраструктура“ инструкция. Община Сливен напомня на собствениците на имоти, че имат задължения за зимното почистване и се надява, че и през този сезон те ще почистят снега и заледените пешеходни площи от прилежащите територии на имотите си, че няма да трупат снега в близост до дърветата и върху почистените улици и ще премахнат ледените висулки от имотите си. Общината призовава гражданите да спират и паркират така, че да не възпрепятстват движението на снегорини и на другата снегопочистваща техника. Препоръчва се на гражданите да се съобразяват с метеорологичната прогноза при пътуванията си и предварително да се информират за състоянието и проходимостта на общинските пътища при зимни условия. Първият сняг в планинската територия вече падна, снежната покривка на места е до 8 см. Пътищата са проходими при зимни условия.

  прочети цялата

 • Koleden bazar

  Коледният базар в Сливен започва на 19 декември

  Тази година Коледният базар в Сливен започва на 19 декември и ще продължи до 24 декември. Това гласи в издадената от кмета Стефан Радев заповед за реда, условията и мястото на провеждане на мероприятието. То ще бъде позиционирано на бул. „Цар Освободител“. Заявления за участие могат да се подават в Центъра за административно обслужване на Община Сливен до 19 декември. Одобрените за участие в базара ще получат разрешителни до 16 декември. Всички търговци, на които е разрешено да осъществяват търговска дейност на открито, за определения в настоящата заповед период, са длъжни да спазват определените места, да си заплатят определените им такси, съгласно Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и предоставяни права на територията на общината, да спазват хигиена и да поддържат чистота около масите и шатрите. Заповедта е издадена на основание чл. 11 от Наредбата за реда и условията за извършване на търговска и занаятчийска дейност на територията на община Сливен. Тя е във връзка с чл. 44, ал. 2 от ЗМСМА и настъпването на Коледно-новогодишните празници.

  прочети цялата

 • Nagrady

  Община Сливен с 5 номинации в Годишните награди на Министерството на туризма

  За поредна година Община Сливен участва в Годишните награди на Министерството на туризма. Участието във форума дава възможност за реклама пред широка публика и повишаване интереса към дестинацията. В тазгодишните награди Сливен има 5 номинации в различни категории. В категория Туристическа атракция/обект номинацията на Сливен е за Крепост Туида, обектът е включен в още две категории Иновации и в избора за най-голямата награда Изборът на българите. За община Сливен като дестинация може да се гласува в две отделни категории Туристическа дестинация и Туристическа община. От 28 ноември 2022 г., 12.30 часа, стартира електронното гласуване за седмите Годишни награди в туризма – 2022. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория. За номинациите на Община Сливен може да гласувате до 23:59 часа на 5 декември 2022 г., на www.tourismawards.bg. Сайтът е достъпен и през уебстраницата на Министерството на туризма. Линковете за гласуване в отделните категории, са както следва: https://www.tourismawards.bg/attraction-22/ - Туристическа атракция/обект https://www.tourismawards.bg/destination-22/ - Туристическа дестинация https://www.tourismawards.bg/innovation-22/ - Иновация https://www.tourismawards.bg/municipality-22/ - Туристическа община https://www.tourismawards.bg/bg-choice-22/ - Изборът на българите Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември. Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

  прочети цялата

Архив новини

Достъпност