Новини

 • В Сливен започва Националният детско-юношески театрален фестивал „Сцена под сините камъни“

  На 23 октомври започва третото издание на Националния детско-юношески театрален фестивал „Сцена под сините камъни“. Откриването му ще се състои в петък от 14 часа в зала „Зора“. В програмата са включени постановки с трупи от Сливен, Бургас, Нова Загора, Габрово, Лясковец, Силистра, Стара Загора, Севлиево, Котел, Карнобат и Айтос. Фестивалът приключва в неделя, 23 октомври, с награждаване на всички участници. Събитието се провежда под патронажа на Общински съвет-Сливен. Организатор е Народно читалище „Зора 1860“-Сливен. Партньори на фестивала са Областна администрация-Сливен, Регионално управление на образованието-Сливен и Профилирана гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“.

  прочети цялата

 • Кметът Стефан Радев отличи победителя в Националния конкурс за поезия „Дамян Дамянов“ за 2020 г.

  Творческа вечер, посветена на 85-годишнината от рождението на Дамян Дамянов и връчване на тазгодишните награди от 8-ия Национален конкурс за поезия на името на поета, се проведе малко по-рано в зала „Сливен“. На събитието присъства кметът Стефан Радев, който връчи националната награда на победителя тази година. „Нашият именит съгражданин Дамян Дамянов, е една от най-ярките звезди в българската литература. Изписал много златни страници в нашата поезия, той става неизменна част от онези българи, които с делата си приживе, оставят трайна следа и в поколенията след тях“, заяви по време на награждаването кметът Стефан Радев. ,,Трябва да подкрепяме всяка творческа искра и инициатива. Такава е и нашата целенасочена политика. Радвам се, че конкурсът, наградата, учредена от Община Сливен, се утвърждава като все по-авторитетен форум на българската поезия”, заяви още кметът. Той пожела на всички участници, журито и гости на вечерта здраве, късмет и повече време за култура. Тазгодишният носител на наградата е Светла Гунчева от гр. Бургас. Тя получи плакет, диплом и парична премия в размер на 1000 лв. Автор е на редица поетични книги, била е отличена и в различни национални конкурси. ,,Искам да благодаря на Община Сливен за оказаната чест, за това, че бях удостоена с тази престижна награда. В навечерието на празника на град Сливен, ви пожелавам, той да расте и процъфтява в икономическо, културно и социално отношение”, заяви тазгодишният носител на наградата. Светла Гунчева. Тя благодари и на журито за високата оценка и доверие. Наградата за дебют беше присъдена на София Милева от гр. Хасково. Тя получи своето отличие от съпругата на Дамян Дамянов, поетесата Надежда Захариева. Отличието се предоставя от Издателска къща ,,Жажда”, която поема ангажимент да издаде следващата книга на отличения автор. Носителите на наградите бяха определени от жури в състав: председател - Надежда Захариева, поетесата Валентина Радинска, поетите Тенко Тенев, Деньо Денев, д-р Росица Петрова-Василева – директор на РБ „Сава Доброплодни“ и Желяз Кондев. Конкурсът се организира от Община Сливен, в партньорство с ИК „Жажда“. В рамките на вечерта беше представен издадения от РБ „Сава Доброплодни“ био-библиографски указател „Дамян Дамянов“. Негови автори са д-р Росица Петрова-Василева, Галя Чолакова и Росица Иванова. В програмата тази вечер, със свои музикални изпълнения по стихове на Дамян Дамянов, се включи поп певицата Богомила Цекова и струнен квартет „VIVA“ – гр. Бургас, а водещ на вечерта беше актьорът Даниел Цочев. Творческата вечер се организира от Община Сливен и РБ „Сава Доброплодни“ – Сливен.

  прочети цялата

 • Очертават временна маркировка за паркиране по бул. „Панайот Хитов“

  Общинската Комисия за безопасност на движението и транспорт по пътищата проведе извънредно заседание днес. На него беше обсъден казусът с изграждането на велоалея по булевард „Панайот Хитов“ и възможните варианти за паркиране. След дискусия по време на срещата Кметът Стефан Радев заяви, че Община Сливен ще възложи на проектанта да бъде очертана временна маркировка за паркиране за период от два месеца. „Идеята е хората да се ориентират в тази организация на движението, да отчетем силните и слабите страни, гражданите да кажат кое им харесва и кое не. Тогава ще решим този въпрос дали да оставим по-широки ленти на платното и да оставим едната лента за паркиране, дали да махнем двете ленти за паркиране или да оставим и двете. Правим прекъснати линии от двете страни, както са планирани, съчетано със знаци за забранено паркиране от 9 до 18 часа“, каза кметът. На заседанието присъстваха представители на бизнеса в района на булеварда, Общинската администрация, Областната управа, пътна полиция и др. Специалистите смятат, че със стесняването на платната ще се намали скоростта за движение, а с това ще намалеят и пътните произшествия.

  прочети цялата

 • Община Сливен осигурява дезинфекция на обществени места

  Община Сливен предприема извършване на дезинфекция на обществени места в града, където има струпване на повече хора. Два пъти седмично през нощта ще бъдат обработвани спирките, парковете и Централния кооперативен пазар, на който ще бъдат поставени две мивки за измиване и дезинфекция. Мерките се предприемат във връзка с епидемичната обстановка. Призовават се гражданите да спазват препоръките за повишена лична хигиена, дистанция и носене на маски. Посетилите на пазара да се съобразяват с указаните посоки за движение необходимата дистанция един от друг.

  прочети цялата

 • Наградиха участниците в конкурса за рисунка „Аз и моят град“

  В Къща „Миркович“ днес се състоя церемония по награждаване на участниците в 26-ото издание на конкурса за рисунка „Аз и моят град“. Той е посветен на Сливен и е едно от основните събития, включени в програмата за отбелязване на празника на града – Димитровден. Всяка година в конкурса се включват множество деца с художествен талант, любознателност и креативни идеи. Тази година, деца от пет възрастови групи пресъздадоха своите мисли, идеи и усещания, свързани с родния град. Те бяха оценявани от жури в състав: Каролин Капитанова, Адриан Аврамов и Денислав Миевски - уредници в ХГ „Димитър Добрович“. Грамотите и наградите на отличените деца връчи зам.-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова, която поздрави децата и техните родители за участието, като им пожела здраве, успехи, благополучие и да продължават да развиват своя талант. В първа група, до 7-годишна възраст бяха отличени Симона Господинова, 5 г., ДГ „Детство“, Васви Тозлуклиев, 5 г., ДГ „Детство“ и Ивайла Костова, 6 г., Школа по изобразително изкуство „Млади виртуози“. Поощрения получиха Стефани Стефанова, 6 г., ДГ „Еделвайс“, Даяна Кабаджова, 6 г., ДГ „Еделвайс“, Божидар Андреев, 6 .г, ДГ „В. и Х. Папазян“ и Атанас Теклиев, 6 г., ДГ „Еделвайс“. Във втора група, 1-ви и 2-ри клас бяха наградени Дарена Петкова, 8 г., Школа по изобразително изкуство „Млади виртуози”, Ния Колева, I клас, СУ „Пейо Яворов“ и Рая Граховска, 8 г.,Школа по изобразително изкуство „Млади виртуози“. Александра Колева, I клас, ОУ „Елисавета Багряна“ получи поощрение. Отличените деца в трета група, III група, 3-ти и 4-и клас са Звездомир Танчев, 9 г., Школа по изобразително изкуство към Център за личностно развитие – Детски комплекс, гр. Сливен, Ивайло Калоянов, 10 г., Школа по изобразително изкуство „Млади виртуози“ и Никол Колева, 10 г., Школа по изобразително изкуство към Център за личностно развитие – Детски комплекс, гр. Сливен. Поощрителни награди получиха Боряна Методиева, 10 г., СУ „Константин Константинов“ и Възкресия Проданова, 9 г., Школа по изобразително изкуство „Млади виртуози“. В четвърта група, 5-и и 6-и клас грамоти и награди получиха Виктор Николов, 5 кл., СУ „Пейо Яворов“, Йоан Венелинов, 11 г., Детски комплекс- гр. Сливен и Калоян Хаджистойчев, 12 г., ОУ „Елисавета Багряна“. Поощрителните награди отидоха при Албена Паскалева, 5 кл., СУ „Константин Константинов“ и Йоана Йорданова, 6 кл., СУ „Пейо Яворов“. С грамоти и награди в пета възрастова група, 7-и и 8-и клас си тръгнаха Стефани Емилова, 8 кл., НХГ „Димитър Добрович“ – Сливен, Надежда Трифонова, 7 кл., СУ „Пейо Яворов“ и Божидара Кикьова, 7 кл., СУ „Константин Константинов“. Поощрителни награди получиха Димитър Господинов, 7 кл., СУ „Пейо Яворов“ и Симона Василева, 8 кл., ППМГ „Добри Чинтулов“. Организатор на проявата е Община Сливен, в партньорство с Художествена галерия „Димитър Добрович“.

  прочети цялата

 • В Сливен се провежда заседание на Националната асоциация на секретарите на общини в България

  Община Сливен е домакин на Разширено заседание на Управителния съвет на Националната асоциация на секретарите на общини в България. Това е първото заседание на Валя Радева като председател на Асоциацията, след като беше избрана за неин ръководител в края на лятото. В началото кметът Стефан Радев приветства гостите и ги запозна с културно-историческите особености на Сливен. „Много се радвам, че толкова представители на български общини са ни на гости. Знам, че имате нов мандат на Асоциацията. Радвам се, че нашият колега Валя Радева е получила доверието на членовете. Надявам се да имате ползотворна работа през следващия мандат“, каза кметът. Той изрази надежда гласът на всички организации на общините в България да имат по-голяма чуваемост на национално ниво. „Сигурно всеки от вас може да предложи промени, които трябва да подобрят работата на общините. Към този момент проблемите ни са много подобни на тези на колегите от почти всички общини в България. Респективно и възможностите ни са аналогични“, посочи Радев. Той заяви, че се разчита много на професионалистите от общинските администрации и се надява през следващите години да бъдат привлечени млади, можещи и мотивирани хора в тях. Стефан Радев получи подарък от Националната асоциация на секретарите на общини в България. „Благодарим ви за домакинството, на вас и на госпожа Радева. Искам от името на колегите да ви пожелая здраве, на целия ви екип и на всички жители на Сливен. Убедени сме, че с вашия екип ще се справите с трудностите. Те са такива при вас, такива са и в цяла България, в период на изпитания, с който ще се справим. Пожелаваме ви много успех, да сбъднете мечтите си като кмет и да промените Сливен към още по-добро. Пожелаваме ви след години да бъдете удовлетворен от постигнатото“, каза секретарят на Община Свелиево Румяна Дъчева, която е заместник-председател на Управителния съвет на Асоциацията. От своя страна Валя Радева благодари на колегите си за оказаното й доверие да поеме организацията и пожела ползотворна работа на всички. „Вярвам, че с общи усилия можем да постигнем целите си и да подобряваме заедно нашите общини“, заяви Радева. В дневния ред на заседанието са включени отчет за изпълненията на решенията на Управителния съвет, обсъждане и планиране на бъдещи дейности на асоциацията, разглеждане на актуални въпроси, свързани с работата на секретарите и други.

  прочети цялата

 • Приключи ремонтът на сградата на Здравната служба в с. Драгоданово

  Приключи ремонтът на сградата на Здравната служба в село Драгоданово, който започна в края на август. Преди да бъде въведена в експлоатация, кметът Стефан Радев направи оглед на извършените дейности. „Поехме ангажимент към кмета Станчо Станчев и жителите на село Драгоданово, да подобрим окаяното състояние, в което се намираше сградата на здравната служба. Стартирахме поетапно ремонтните дейности още миналата година, като започнахме с обновяването на покрива, а след това и помещенията“, коментира кметът. „Крайният резултат и условията, при които медицинските специалисти ще посрещат пациентите тук са много добри и в полза на всички“, каза още Стефан Радев. На свой ред кметът на селото Станчо Станчев и част от персонала на здравната служба благодариха за изпълнението на поетите ангажименти от страна на кмета Радев и подчертаха, че сградата не е била ремонтирана, откакто е била построена, близо 50 години. Пенсионираната акушерка Надка Колева, която работи вече 20 години в здравната служба в селото, също изрази добрите се впечатления и благодарност от новата и модерна визия на сградата. „Състоянието й преди ремонта беше плачевно, работеше се трудно в такава обстановка. Сега помещенията имат съвсем различен изглед – просторни, чисти и изцяло обновени“, каза още Надка Колева. Здравната служба разполага с лекарски кабинет, манипулационна и др. При ремонта са подменени външната и вътрешна дограма. Изцяло са изградени водопроводна, канализационна и електро инсталации. Монтирани са мивки с водонагреватели към тях и ЛЕД осветителни тела. По стените и таваните са направени нова шпакловка и боядисване с латекс. На пода е положен балатум. Изцяло е ремонтиран и санитарният възел – мивка с водонагревател, тоалетно гърне с казанче, вентилатор, фаянс по стените, теракота по пода. Средствата за дейностите, на стойност над 25 хиляди лева, са предоставени от Община Сливен. Изпълнител на ремонта е „МиП инженеринг 2000” ЕООД-Сливен. Миналата година Общината отпусна средства в размер на близо 15 хиляди лева за ремонт на покрива.

  прочети цялата

 • Проведе се обществено обсъждане на Плана за интегрирано развитие на Община Сливен за периода 2021-2027 г.

  В зала „Май“ на Община Сливен днес се проведе първото от серията обществени обсъждания на Плана за интегрирано развитие на Община Сливен за програмния период 2021-2027 година. Кметът Стефан Радев определи Плана като най-важния момент за общината за следващите седем години. „Това е план, който ще определи в каква посока ще се развиваме като община, къде ще бъдат насочени инвестициите от оперативните програми, в които Община Сливен участва, но и тези, които се изпълняват на територията на региона“, заяви кметът. По думите му има много промени в начина, по който се управлява този инвестиционен процес спрямо сегашната рамка. „Много по-голям акцент се поставя върху регионите, върху регионалните проекти, върху сътрудничеството между общините по една или друга тема. Но така или иначе това ще е Планът, който ще бъде основа за всички планове и стратегии, които общината ще изпълнява през следващия 7-годишен период. Важен е, защото определя какво финансиране и за какви области може да очакваме финансиране“, допълни Радев. По думите му смисълът от такива обсъждания е максимално голям брой предложения и мнения на граждани да бъдат чути какви са възможностите на общината, респективно и заплахите, които трябва да бъдат редуцирани. „Опитваме се за този програмен период да излезем от формализма, който обикновено се получава при създаването на такива документи. Целта ни е да го направим наистина работещ план, който адресира най-добрите възможности за общината, адресира и най-сериозните заплахи, които имаме за развитието. Искаме да го превърнем в инструмент за промяна на общината ни за добро“ заключи кметът Стефан Радев. В Плана за интегрирано развитие на Община Сливен се определят целите за развитие на общината през следващия 7-годишен период и се дефинират ключовите проекти във всички основни области – инфраструктура, образование, социални дейности, здравеопазване, градска среда, транспорт и др.

  прочети цялата

 • Повишената заболеваемост от Ковид-19 в Сливен е предимно заради случаите на „Качулка“

  Обявените 84 случая на Ковид-19 в община Сливен от днес са на потребители от Дома за възрастни с умствена изостаналост на „Качулка“. „Данните са от няколко дни, в които се правят тестове, защото в неделя по принцип не излизат резултати. Цялостното проучване приключва, очакваме резултати на още близо 20 потребители“, каза кметът Стефан Радев пред журналисти. 2/3 от потребителите са носители на вируса, като почти никой от тях няма симптоми. Регистриран е един смъртен случай на жена над 70 години с множество заболявания. Към момента институцията работи нормално, носителите на вируса са изолирани от останалите. Въпреки, че в края на седмицата се очаква да се върнат на работа първите карантинирани, Общината продължава да търси медицински сестри. 179 новорегистрирани са случаите на Ковид-19 в община Сливен за седмицата от 12 до 18 октомври. Активните случаи са 269. Излекувани са 8 души, починал е един пациент. От 179 нови случая 129 са регистрирани в населените места, а останалите – в града. „Големият скок в броя на заразените се дължи на случаите на „Качулка“ персонал и потребители. Има и завишение на база заболеваемост и в града, но то не е в мащабите, които да предполагат драстични мерки. Ако продължаваме да спазваме мерките – хигиена, дистанция, носене на маски и ограничаване на контактите, ще противодействаме ефективно на вируса. Наблюдаваме ситуацията, в готовност сме да предприемем и допълнителни мерки, ако се наложи“, каза Стефан Радев.

  прочети цялата

Архив новини

Достъпност
Хаджията - Гид на Сливен