Община Сливен - лого

Централа

044/611 100

Предложения и сигнали

044/611 165

Новини

 • Община Сливен: Всеки, който нарушава инфраструктурата на общината, ще бъде санкциониран със съответните наказания

  Община Сливен подчертава, че всички граждани и гости на града, които не спазват законите и наредбите и нарушават целостта на инфраструктурата, ще бъдат санкционирани със съответните наказания. Повод за коментара е поредната вандалска проява, при която е нарушена инфраструктурата на фонтана до сградата на Общината. С помощта на системата за видеонаблюдение извършителите са засечени. Потърсено е съдействие от МВР за залавянето им. Междувременно от Дирекция „Общинска инфраструктура“ съобщиха, че ще бъде направен нов ремонт на фонтана, който беше обновен миналата година. Община Сливен продължава кампанията срещу вандализма. За неспазване на Наредбата на Общината за обществения ред ще продължат да бъдат налагани санкции. 24.01.2020 г.

  прочети цялата

 • Община Сливен се включва с 9 емблематични туристически обекта в инициативата „Денят за вас“

  Община Сливен се включва с 9 емблематични туристически обекта в инициативата „Денят за вас“ на Министерството на туризма. Събитието тук ще се проведе на 22 март. Това е денят, в който посрещаме Първа пролет и честваме Световния ден на водата. На този ден 9 емблематични културно-истористически обекта в Сливен ще отворят врати с вход свободен за посетители. Инициативата „Денят за вас“ в града под Сините камъни ще стартира официално от Антична и средновековна крепост „Туида“ и включва още известните национални и местни обекти като къшите-музеи на „Хаджи Димитър, „Добри Чинтулов“ и „Сливенския бит“, Първата текстилна фабрика на Добри Желязков, Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ и художествените галерии „Сирак Скитник, „Димитър Добрович“ и „Д-р Миркович“. В края на 2019 година в Годишните награди в туризма Община Сливен беше отличена от Министерството на туризма като „Община на 2019-а за културно-исторически туризъм“. Партньорството на Сливен с Министерството на туризма дава възможност с подобни инициативи да се насърчават пътуванията на туристи във вътрешността на страната и споделяне на добри практики за популяризиране на по-малко известни туристически обекти. Общината се надява всички, които посетят обектите в този ден, да се почувстват специално и да станат част от кампанията „Стани приятел на Сливен“. Инициативата „Денят за вас“ стартира в Смолян на 18 януари за Световния ден на снега. В един ден в периода януари-април общините обявяват вход свободен за музеите на своя територия, за да представят културно-историческото си наследство. „Денят за вас” е част от кампанията на Министерството на туризма „Естествено в България“, която, в сътрудничество с бизнеса и местните власти, подпомага развитието на вътрешния туризъм. Повече информация за „Денят за вас“ може да намерите в следния линк: http://www.tourism.government.bg/bg/kategorii/novini/iniciativata-denyat-za-vas-na-ministerstvoto-na-turizma-za-zimniya-sezon-startira-v 23.01.2020 г.

  прочети цялата

 • Близо 4000 лева в подкрепа на Митко бяха събрани на премиерата на новия български филм „Диви и щастливи“

  Премиерата на новия български филм „Диви и щастливи“, излъчена в зала „Сливен“ в понеделник, събра 3902 лева. Община Сливен дарява средствата за лечението на 20-годишния Димитър Щилиянов от Сливен, който страда от тежкото заболяване сарком на Юинг – вид рак на костите. Болестта е засегнала гръбначния стълб. Митко има нужда от средства, за да живее. За лечението му са необходими близо 60 хиляди евро, които са непосилни за близките. В края на миналата година Община Сливен организира благотворителен концерт „Надежда за Димитър“, като средствата също бяха дарени за лечението на момчето. Да помогнем на Митко да продължи да живее! 22.01.2019 г.

  прочети цялата

 • Гражданското участие в местното управление обсъди кметът Стефан Радев с експерти

  Проучване и анализ на гражданското участие при дефиниране, изпълнение и мониторинг на местните политики в общините от Югоизточен планов регион е един от акцентите на проект, чийто бенефициент е Сдружението на общините от Югоизточен регион. По тази тема разговаряха днес кметът на Сливен Стефан Радев и социалният антрополог Харалан Александров, който с екипа си извършва проучването и анализа. Проектът е насочен към прилагане на модели и политики за подобряване на гражданското участие за споделено, отговорно и динамично управление на местно ниво. Той обхваща общините Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол. По проекта днес в Община Сливен се организира фокус група със служители, активно контактуващи с неправителствени организации, на която ще се анализират добри практики и препоръки за подобряване на гражданското участие в процесите на местното управление. Ще бъдат представени и добри международни практики в сферата на гражданското участие в публичните политики. 21.01.2020 г.

  прочети цялата

 • Бъдещи акушерки с пожелания в община Сливен да се раждат повече деца

  Студенти по специалността „Акушерка“ във Филиал Сливен към Медицински университет - Варна и ученици от ОУ „Елисавета Багряна“ посетиха днес Общината. Те почерпиха служителите с питка, закичиха дамите с цвете за здраве и отправиха музикални поздрави по повод Деня на родилната помощ - Бабинден, който се празнува на 21 януари. Бъдещите акушерки пожелаха в община Сливен да се раждат повече деца, които да растат здрави и да имат щастливо детство в родния град. Кметът Стефан Радев поздрави студентите за избора на една от най-хуманните професии, като им пожела успешно завършване и бъдеща реализация в Сливен. На децата той пожела да бъдат здрави, да влагат енергия и устрем в осъществяването на своите мечти, както и старание в учението. 21.01.2020 г.

  прочети цялата

 • Извършена е проверка на дейностите по саниране на блок № 1 в квартал „Клуцохор“

  Проверка на дейностите по саниране на сградата на блок №1 в сливенския квартал „Клуцохор“ беше направена днес. Заместник-кметът по строителството Любомир Захариев посети на място обекта, след което се срещна с представители на фирмите, на надзора и сдружението на етажната собственост. Участниците в срещата се обединиха около становището, че няма основания за смяна на изпълнителите. Проверката показва, че 98 процента от дейностите са приключили и от 136 жилища, оплаквания има само от три домакинства, които са изисквали извършване на допълнителни услуги. „Останалата част от хората са доволни и очакват довършване на работата по санирането. Има необходимост от някои корекции, които ще бъдат направени“, каза Любомир Захариев. 20.01.2020 г.

  прочети цялата

 • Приеха новия план за защита при бедствия в община Сливен

  Новият план за защита при бедствия в община Сливен бе обсъден и приет единодушно днес на заседание на Съвета за намаляване на риска от бедствия при Общината. Дневният ред на срещата включваше и актуализиране на състава на Съвета. По думите на кмета Стефан Радев, новият общински план е изготвен, съгласно указанията на Съвета за намаляване на риска към Министерски съвет. За разработването му са използвани статистика, информация и характеристика за цялата територия на общината, въз основа на експертно становище. За първи път е изготвена оценка на риска, която включва описание и анализ на потенциалните рискове и опасности, които могат да се случат на територията на общината и списък с всички възможни опасности. „Превенцията е най-успешната политика, към която се стремим да се придържаме и ще продължаваме по този начин и занапред“, категоричен беше кметът Радев. В рамките на заседанието членовете на Съвета изразиха единодушно мнение, че планът е работещ и приложим за действие от съответните отговорни институции и структурите за спешно реагиране. Предстои съгласуване на новия план с областния управител, след което ще бъде внесен за разглеждане на сесия на Общински съвет-Сливен. 20.01.2019 г.

  прочети цялата

 • VIII Национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов“

  Община Сливен и Издателска къща „Жажда“ обявяват VIII Национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов“. Регламент: В конкурса участват поети от цялата страна, издали стихосбирки през предходната година, но не по-късно от 1 март 2020 г. Награди - Награда „Дамян Дамянов” – присъжда се за постижения в областта на поетичното творчество на автори, участвали в Националния конкурс за поезия „Дамян Дамянов” и издали стихосбирка през предходната година, но не по-късно от 1 март на текущата година. Придружава се от почетен диплом, плакет и парична премия в размер на 1000 лв. - Награда за дебют – придружава се от грамота и ангажимент за издаване на следващата книга на отличения автор, осигурени от Издателска къща „Жажда”. Условия: Книгите, в три екземпляра, придружени от библиографска справка за автора, се изпращат до 31 март 2020 година /важи датата на пощенското клеймо/ на адрес: Община Сливен Дирекция „Образование, култура и връзки с обществеността” за конкурса „Дамян Дамянов” пл. „Цар Освободител” 1 Сливен – 8 800 Резултатите ще бъдат обявени до 8 май 2020 г. на сайта на Община Сливен – www.sliven.bg. Носителите на наградите ще бъдат предварително уведомени за часа и мястото на церемонията по връчването на наградите. 20.01.2020 г. Снимка: Internet

  прочети цялата

 • Атанасовден е!

  На Атанасовден в община Сливен своя имен ден отбелязват над 1500 души. Сред тях 1197 са мъжете с името Атанас. 922 от тях са регистрирани в града. Жените с името Атанаска са общо 252, от които 162 са с постоянен адрес в Сливен. Наско се казват 102 мъже, като 80 от тях живеят в града. Дамите с името Наска са общо 13. Честит празник! 18.01.2020 г.

  прочети цялата

Архив новини