Новини

 • pl-1

  Поставиха паметна плоча на Йосип Щросмайер в Сливен

  Паметна плоча на епископ Йосип Щросмайер бе открита в Сливен от посланика на Хърватия Ясна Огняновац и кмета Стефан Радев. Плочата е поставена върху фасадата на частен имот на едноименната улица в града. Инициативата е на учреденото преди 15-ина години в София гражданското сдружение. То е било създадено, за да запази паметта за хърватския католически епископ от 19 век и приятел на българите, както и за да спомогне за културния обмен между двете страни, заяви председателят Трифон Павлов. Той припомни, че първото издание на сборника „Български народни песни“ на братя Миладинови излиза през 1861 г. благодарение на щедрата финансова и морална подкрепа на епископ Щросмайер. Автор на паметната плоча е скулпторът Светлин Николов. Инициативата на сдружението в Сливен е осъществена със съдействието на бизнесмена Неманя Сарянович. „Двустранните отношения между България и Хърватия са изключително добри. Всичко зависи от нас и новите поколения, за да бъде това приятелство по-силно“, отбеляза от своя страна посланик Огняновац. „Сигурен съм, че много наши съграждани, особено – най-малките, ще получат първата си информация за това кой е Йосип Щросмайер и какви са заслугите му за страната ни от тази паметна плоча“, каза пред инициаторите кметът Радев. На откриването той бе придружен от заместника си Пепа Чиликова. Кметът обяви, че Общината обмисля събитие, предназначено за децата и младежите. Те ще бъдат поканени да опишат своите улици и да разкажат историята на названията и на личностите, чието имена носят. Ще има и награди. „Идеята е нашите деца да съберат информация и да се гордеят, че живеят на тази улица“, допълни кметът.

  прочети цялата

 • Празник Ниш

  Заместник-кметът Стоян Марков присъства на празника на град Ниш

  Всяка година, в началото на месец юни, сръбският град Ниш тържествено отбелязва празника си, посветен на светците-покровители – Светите император Константин Велики и императрица Елена. В празничните дни приятелите от побратимените градове на Ниш се събират на специална среща за отбелязването му. Основните събития от програмата се случват на 2 юни вечерта, когато се провежда церемониална процесия из градските улици и на 3 юни сутринта - света литургия, церемониален обяд, тържествена академия в археологически парк "Медиана" и официален прием за делегациите от побратимените градове на градоначалника на град Ниш - Драгана Сотировски . Община Сливен, като партньор на Ниш, беше представена от заместник- кмета по „Икономическо развитие“ Стоян Марков. „Имах възможност от името на кмета Стефан Радев да поздравя г-жа Сотировски, нейния екип, гражданите и гостите с празника на града. Да изкажа радостта и задоволството от нашето 4-годишно партньорство, обмяната на добри практики помежду ни през изминалата година и възможностите за бъдещо сътрудничество и съвместни проекти. При размяната на подаръци подарихме на г-жа Сотировски специално тъкано пано от учениците на Професионалната гимназия по текстил и облекло “Добри .Желязков“ в Сливен, което тя сподели, че ще постави в новата сграда на градоначалника на Ниш", каза Марков. По време на престоя си той се срещна със свои колеги от останалите градове- партньори на Ниш от Тунис, Гърция, Черна гора, Босна и Херцеговина, Египет и Сърбия. "Кметът на община Нишка баня, която е част от голямата община Ниш, пожела да сключим споразумение за подготовка на съвместни европейски проекти и обмяна на добри практики, свързани с туризма, историческото наследство и малкия бизнес в селското стопанство. Полезна среща проведох с Александър Миличевич, председател на Регионалната търговска камара в Ниш, с който обсъдихме възможностите за сътрудничество между Община Сливен и камарата, както и потенциала за развитие на търговски и инвестиционни сътрудничества между бизнеса в двата града и региона“, допълни Стоян Марков. На срещата на побратимените градове от българска страна сред гостите присъстваха още кметът на Враца Калин Каменов и зам. кметът на Чирпан - Иван Станков.

  прочети цялата

 • Praznik

  В Деня на Светия дух Крушаре отбеляза двоен празник

  На големия християнски празник Свети Дух църквата „Света Троица“ в село Крушаре, чества своя храмов празник. Този ден винаги се отбелязва след неделята на Петдесетница, когато се празнува слизането на Светия Дух над апостолите и даруването им с божествената му благодат. Днес Крушаре чества и празника на селото. Той започна с тържествена литургия, в която и тази година се включи Софийският църковен хор „Йоан Кукузел – Ангелогласният“ и продължи с курбан за здраве. Сред гостите, посрещани от кмета на селото Димо Станков, бе сливенският градоначалник Стефан Радев, който отправи пожелания за здраве и берекет на всички жители. Сред присъстващите бяха още председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, част от заместниците на Радев, кметове на населени места и кметски наместници. Строителството на храм „Света Троица“ започва през далечната 1908 г. и приключва окончателно през 1911 г. През 2010 г. е извършен цялостен ремонт на сградата, а паралелно с това се възстановяват и стенописите. Отец Йоан Петров, отслужи светата литургия и сподели, че местният храм е сред малкото в селата в цялата в област, където се извършват венчавки.

  прочети цялата

 • Камерен концерт на Людмил Ангелов и Румен Цветков в Сливен на 8 юни

  Камерен концерт на Людмил Ангелов и Румен Цветков в Сливен на 8 юни

  В четвъртък - 8 юни, от 18:30 ч. в зала “Сливен”, публиката ще има уникалната възможност да чуе едно истинско музикално бижу. Предпоследното събитие от 90-тия юбилеен творчески сезон на Симфоничен оркестър - Сливен представя камерен концерт на две световни звезди - Людмил Ангелов и Румен Цветков. Прекрасната програма включва произведения за виола и пиано от композиторите Михаил Глинка, Александър Глазунов, Йоханес Брамс и Франц Шуберт. Виртуозът РУМЕН ЦВЕТКОВ е свирил в повече от 40 държави на 4 континента. Като изявен солист, рециталист и камерен изпълнител, той е концертирал в едни от най-известните зали в света, като: Карнеги Хол (Ню Йорк), Уигмор Хол (Лондон), Моцартеум (Залцбург), Музикферайн и Концертхаус, Виена, Дворецът за изящни изкуства (Мексико Сити), Берлинската филхармония, Чикагската филхармония, Дисни Хол (Лос Анджелис) и много други. Партнира си на сцената с най-големите музиканти на нашето време и работи с диригенти като Зубин Мета, Лорин Маазел, Херберт Бломщедт, Рикардо Шайи, Пааво Ярви, Сър Джон Елиът Гардинър, Теодор Курентзис, Кент Нагано, Владимир Юровски, Пласидо Доминго, Алън Гилбърт и много други. В Сливен ще чуем красивия звук на фантастичния му 330-годишен инструмент, дело на Симон Шодлер. Популярен на петте континента, ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ е изнасял рецитали, камерни концерти и е бил солиcт на реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е в престижни зали като Берлинската филхармония, “Музикферайн” и „Щатсопер“ във Виена, “Концертгебау” в Амстердам, “Плейел” и “Гаво” в Париж, ”Линкълн Център” в Ню-Йорк, “Ла Скала“ в Милано, “Алтеопер“ във Франкфурт, “Херкулес” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте-Карло, Цюрихската опера, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, “Аудиторио Насионал” в Мадрид, залата на Московската консерватория, KBS в Сеул и много, много други. Присъствието на музиканти от този ранг в концертния календар, е комплимент за всяка престижна европейска организация. Сливенската публика ще се наслади на изкуството на двама българи, които са истинско национално богатство! Билети на касата на зала СЛИВЕН, в офисите на EasyPay и онлайн на epaygo.bg

  прочети цялата

 • ema-1

  Столетницата Емилия Петкова посрещна вековния си юбилей с песен по Пенчо Славейков

  Столетницата Емилия Петкова посрещна вековния си юбилей на трогателен празник в Дома за стари хора в Сливен на 5 юни, заедно със служителите, приятелите и родствениците, които продължават да се грижат за нея. Сред гостите на тържеството бяха кметът Стефан Радев и заместникът му по хуманитарни дейности Пепа Чиликова. Градоначалникът поднесе цветя и кошница с плодове на столетницата и й пожела здраве и висок дух, за да се радва още години на обичта и уважението на близките си от Дома и семейството. Директорът на социалното заведение Нина Накова връчи на баба Ема поздравителен адрес и много подаръци от името на целия екип. Имаше празнична украса, голяма торта със свещи и фойерверки, поздрав от вокалната група в Дома и десетки снимки за спомен от празника. Въпреки физическите затруднения, които изпитва заради напредналата възраст, усмивките и младежкото й настроение предизвикаха възхита. Баба Ема разказа за семейството си, за обратите и успехите в 100-годишния си живот. „Благодаря ви за вниманието! Пожелавам на всички ви да сте много здрави и да имате сили за дълъг живот без болка!“, каза тя. Столетницата дори раздаде въздушни целувки на присъстващите и събра сили да изпее любима песен, популярна в недалечното минало, по стихове на Пенчо Славейков. „Докле е младост, златно слънце грей. Докле е младост, дори тъгата извор е на радост…“ запяха с нея и приятелите й. Емилия Петкова е родена в Лом. Завършила е Висшия икономически институт в София. Професионалният й стаж е преминал като счетоводител в Рудозем, Лом, „Заводски строежи“ и ДСК в Пловдив и на други места. В Сливен живеят част от нейните родственици. В Дома за стари хора е от седем години и получава денонощна професионална грижа за утежненото си физическо състояние. Баба Ема е част от семейството на 120-те потребители, които споделят заедно старините си.

  прочети цялата

 • Praznik

  Община Сливен ще търси възможности аптеката в Бяла отново да заработи

  Предстоящите ремонтни дейности на сградата на местното читалище обсъдиха днес сливенският градоначалник Стефан Радев и кметът на селото Ана Маринова. Те ще се състоят в цялостната подмяна на дограмата. Преди близо две години Общината извърши ремонт на покрива на културното средище. Наскоро приключи и частичният ремонт на сградата на Кметството в селото. В хода на разговора Маринова използва случая да благодари на кмета Стефан Радев за осигуреното от Общината помещение за клубни дейности и форми. То ще се използва за срещи, социални контакти, разговори, занимания по интереси. Пред сливенския градоначалник кметът на Бяла сподели, че се обмисля да бъде възобновена дейността на аптеката в селото. Тя посочи, че от години там няма работеща аптека, която да снабдява жителите с лекарства и в момента се търсят различни алтернативи. Маринова получи уверение от страна на кмета, че въпросът ще бъде обстойно проучен и анализиран с компетентните за това органи. Той определи казуса като изключително важен за всички жители и се ангажира със съдействие в рамките на компетенциите на Общината. В Деня на Светия дух Радев бе сред гостите на храмовия празник на църквата „Света Троица“ в Бяла. Там той разговаря и с голяма част от посетителите в храма и жители на селото. Сред присъстващите бяха още общински съветници. Празничният ден по програма продължи с водосвет и почерпка.

  прочети цялата

 • Praznik

  На Петдесетница църквата в квартал „Речица“ отбелязва храмов празник

  Празничната служба в Църквата „Света Троица“ в сливенския квартал „Речица“ днес събра жители и техните гости. Поводът е Петдесетница – един от най-големите православни празници. Всяка година, на този ден, църквата в „Речица“ отбелязва своя храмов празник. Сред десетките, дошли на църковната служба бе кметът Стефан Радев, който поздрави всички за двойния празник – днес освен църквата, празник чества и кварталът. Той отбеляза със задоволство, че съвместните усилия между Кметското наместничество в „Речица“, църковното настоятелство при храма и местното Народно читалище „Отец Паисий-1936“, дават резултат и празникът през годините става все по-атрактивен. Той увери, че Община Сливен ще продължи да подкрепя организацията и подготовката на празника. Сред присъстващите в светата обител бяха още народният представител Мария Белова, председателят на Общинския съвет Димитър Митев и общински съветници, част от заместниците на кмета Радев и кметският наместник на „Речица“ Христина Блецова. Приятна изненада предизвикаха изпълненията на детския хор към Детско-юношески танцов ансамбъл „Тракийче“, които отправиха музикален поздрав към гостите. Честванията за празника на квартала започнаха още от вчера с концерт на площада. В него се изявиха изпълнителите Ива Големецова, Добромира Стоянова и сливенските рок групи „Монолог“ и „Динамика“. Днешната празнична програма на площада ще започне с концерт на Детско-юношески танцов ансамбъл „Тракийче“ от 19 ч. Специален гост на вечерта е популярната българска певица Нелина. Организатор на събитията е Кметското наместничество в „Речица“, Църквата „Света Троица“, Народно читалище „Отец Паисий-1936“, с подкрепата на Община Сливен.

  прочети цялата

 • Praznik

  С пищна програма Самуилово отбеляза празника на селото

  Пищна и разнообразна програма за празника на Самуилово днес забавлява през целия ден жителите и гости на селото. Куклен театър, детски игри и състезания, историческа възстановка и фолклорни изпълнения на самодейни и професионални състави, предизвикаха истински интерес и оживление сред малки и големи. Празникът уважи и кметът Стефан Радев, който благодари за поканата. Той поздрави кметът на селото Красимир Кръстев и всички, които са имали отношение към подготовката и организацията на различните прояви. „Празниците са едно от най-хубавите неща! Те обединяват хората, изпълват ги с вълнение, настроение. Дават ни време да се замислим, какво добро можем да направим, докато препускаме в забързаното ежедневие, да помислим за нашите семейства и деца. Радвам се, че има такива моменти, когато можем да си кажем, че работим, полагаме усилия и живеем за всичко това!“, заяви сливенският градоначалник от откритата сцена в центъра на селото. Той пожела здраве и сполука на жителите на Самуилово. На свой ред кметът на селото Красимир Кръстев подчерта, че времената се променят, но има ценности, които остават вечни, и че днешният празничен ден е ярък израз на съхранените традиции, отдаване на значимото на миналото и поглед в бъдещето. „Днес искам да благодаря на всички за търпението и подкрепата в усилията ни за развитие на нашето село. Нека докажем, че можем да бъдем единни, истински и човечни. Искрено се надявам в едно по – светло бъдеще за нашето скъпо село и да го превърнем в едно прекрасно място за живеене, защото това е нашият роден край, нашият дом, нашите спомени. Длъжни сме да вървим напред и с постоянство да градим и претворяваме!“, посочи Кръстев. Сред официалните гости бяха още народният представител Мария Белова, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, част от зам.кметовете на общината, кметове на населени места и кметски наместници. Вечерта продължава с изпълнения на сливенския Ансамбъл за народни песни и танци и Оркестър „Славяни“ – Стара Загора. В празничната програма тази година се включиха Държавен куклен театър-Сливен, Сдружение „Национално дружество Традиция“, представители на читалищни и самодейни колективи, Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Тракийче“ и Младежки танцов ансамбъл „Браво“. Празникът се организира от Кметството, местното читалище, с подкрепата на Община Сливен.

  прочети цялата

 • akr-1

  Най-малките малките акробати от страната се състезават на държавно първенство в зала "Васил Левски"

  Близо 350 деца, представители на 21 клуба от цялата страна, участват в Държавното първенство по спортна акробатика в Сливен. Домакин на голямото събитие от календара на Федерацията по спортна акробатика и Министерството на младежта е спорта е сливенският клуб „Стефан Данчев“ с треньор Виолета Бинева. Двудневните състезания през почивните дни ще се проведат в общинската зала „Васил Левски“. Първенството бе открито от кмета Стефан Радев. Той поздрави състезателите от най-малките възрастови групи в този спорт, техните треньори и родители, приятелите и почитателите на акробатиката. „Първите световни шампиони по акробатика са от Сливен – Стефка Спасова и г-жа Калинка Лечева, която е сред нас днес“, подчерта Радев. Той благодари на Виолета Бинева за всичко, което прави за акробатиката, за клуба и децата на Сливен и пожела успех на участниците в състезанието. Преди началото на надпреварата талантливите акробати от сливенския клуб – домакин показаха уменията си и впечатлиха публиката с майсторси съчетания. Състезателка от „Стефан Данчев“ прочете традиционната клетва за спортменство – обещание от участниците в първенството, че ще спазват правилата и ще уважават конкурентите си. Съдийски състав от известни треньори и спортни деятели ще оценява представянето на най-малките, при това – и най–талантливите в своите възрастови групи, състезатели. Гости на откриването бяха още зам. кметът Пепа Чиликова, звездата в акробатиката и зам. кмет на Ямбол Енчо Кирязов, представители на ръководството на федерацията, председателят на общинската комисия за децата, младежта и спорта Пламен Крумов. Държавното първенство се провежда при много добра организация, създадена от домакините, и в комфортна обстановка, която предлага зала „Васил Левски“. Федерацията е осигурила възможност за онлайн излъчване на състезанието. А всеки жител или гост на Сливен, който иска да усети истински емоциите и да се наслади на постиженията на децата, може да наблюдава първенството от залата. Входът е свободен.

  прочети цялата

Архив новини

Достъпност