Исторически забележителности

На територията на Община Сливен има регистрирани 475 паметника на културата, от които 84 - археологически, 90 исторически и над 300 архитектурни. Двадесет са със статут на национални паметници, а девет от тях са в град Сливен.

Сред най-посещаваните са: Къща-музей на сливенския бит от 19 век, къща “Миркович”, къща-музей “Хаджи Димитър”, къща-музей “Добри Чинтулов”, къща “Димитър Добрович”, Национален музей на текстилната индустрия, църквите “Света София” и “Свети Димитър”, ранно византийската и средновековна крепост “Туида” и др.

Къща-музей на сливенския бит от 19 век

Построена е през 1813 година. Намира се в една от най-старите сливенски махали и е един от най-ценните паметници на културата в града, обявена за паметник на културата от национално значение. Украсена е богато с дърворезба по чардаците, колоните, таваните и долапите.


Къща-музей “Хаджи Димитър”

Паметник на културата от национално значение. Строена в края на 18 и началото на 19 век. Родна къща на легендарния сливенски войвода Хаджи Димитър.


Къща “Миркович”

Паметник от национално значение. В нея е експонирана постоянна експозиция на стария сливенски художник Добри Добрев.


Къща “Димитър Добрович”

Една от най-красивите сгради в централната част на града. Паметник на културата. От 25 октомври 2004 година - постоянна експозиция на изключителната сбирка “Западно - европейска графика”, дарение на Сливен от писателя Богомил Райнов.


Национален музей на текстилната индустрия

Създаден през 1984 година, това е първия специализиран музей от индустриален тип в България. Помещава се в сграда, паметник на културата и експозицията му проследява основните етапи от развитието на текстилната индустрия от зараждането и до днес. Всички експонати на музея са действащи.


Катедрален храм “Свети Димитър”

Централният храм на Сливен е построен през 1832 година. Представлява трикорабна псевдобазилика. Има внушителни размери - дълга 29 метра, широка - 15 метра. Вкопана в земята на 1 метър. Строежа и украсата на църквата - таваните и колоните са дело на майстори от Брациговата строителна школа. В интериора на църквата най-силно художествено въздействие оказва иконостаса, изработен е изцяло в резба с висок релеф, предимно с растителни мотиви.

От източната страна на църквата, в двора са погребани всички сливенски митрополити.


Храм “Света София”

Намира се в един от най-старите квартали на Сливен - “Ново село” и е архитектурен паметник от национално значение. В сегашния си архитектурен вид, църквата има два видими строителни периода. Тя е била построена през

1836 година върху руини на по-стара църква със спомоществователството на родолюбиви сливналии, живеещи в Русия, Бесарабия и Румъния.

Интериорът на църквата има интересно архитектурно решение. С него са съобразени и умело разположени елементи от възрожденска художествена украса.


Старият бряст

Наименованието му е полски бряст. Природен феномен на възраст над 1000 години. Той е остатък от Великата Българска гора /Магна силва Булгарика/, която се простирала от Родопите до Черно море. Около 20 такива бряста са останали в село Самуилово, на 7 км. от Сливен. Всички са обявени за защитени обекти и се полагат грижи за тяхното опазване.

Старият бряст е свързан и с историята на Сливен, особено от времето на турското владичество.


Паметникът на Хаджи Димитър

Един от символите на Сливен. Създаден през периода 1931 - 1935 година. Открит с тридневни тържества на 8 ноември 1935 година. Автори на паметника са скулптура Стефан Пейчев и архитект Йордан Йорданов.

Паметника има сложно архитектурно - пластично решение. Издигната на висок пиедестал /12 м./, фигурата на легендарния сливенски войвода Хаджи Димитър /3.60 м./ ярко се очертава на фона на “Сините камъни”. В основата на паметника са разположени бюстовете на сливенските възрожденци Панайот Хитов, Добри Чинтулов, д-р Иван Селимински, д-р Георги Миркович, Сава Доброплодни, Георги Икономов, Иван Добровски.

През 1993 - 1994 година паметника беше основно реставриран.


Паметник на Седми конен полк “Орлето”

Така го знаят всички сливналии. Навремето е издигнат изцяло от бетон, на голо поле, но с годините се превръща в неотменен акцент на градската среда. Построен е в знак на почит към подвига и паметта на загиналите офицери, подофицери и конници от един от най-славните български полкове - 7-ми Сливенски конен полк. Автори на паметника на скулптора Никола Димитров и Панайот Ципоранов от Сливен. Осветен е на 28 ноември 1928 година от Сливенския митрополит Иларион.

Паметникът е основно реставриран и преоткрит на 6 май 1996 година.


Късноантична и средновековна крепост “Туида”

“Туида” e късноантична и средновековна крепост. Намира се на хълма “Хисарлъка” в североизточната част на Сливен, непосредствено до квартал “Ново село”. В миналото местността е била населявана от тракийски племена, антични римляни, средновековни българи. От мястото на крепостта се открива уникална гледка към величествените “Сини камъни” и към град Сливен.

http://tuidacastle.sliven.bg

Достъпност