Стоян Марков откри изложба „Светът на ромите”, посветена на 8 април

07.04.2017
...

Заместник-кметът по икономическо развитие Стоян Марков откри, на 6 април в галерия "Май", изложба под наслов "Светът на ромите". Проявата е част от програма, посветена на Световния ден на ромите - 8 април. Организатори са Ромска академия за култура и образование, Фондация „Здравето на ромите”, с подкрепата на община Сливен.

Програмата за честване предвижда на 8 април, от 9.30 часа, да бъдат поднесени цветя в памет на жертвите на Холокоста. По традиция цветята ще се хвърлят в река Асеновска. Преди това ще се проведе шествие по главната улица, което ще тръгне от Градската градина. В 11.00 часа ще се състои концерт на оркестър Карандила, на открита сцена пред Военния клуб.

В изложбата "Светът на ромите" свои картини са представили художниците Найден Михалев /село Блатец, Сливенско/, Радослав Димитров – Бадуля /Добрич/, Петър Пенев /село Тополчане, Сливенско/, Светослав Борисов /Лом/, Александър Захариев /София/, Георги Стефанов /Лом/, Дора Куршумова /Сливен/ и Диана Софрониева /София/.

На тържеството Стоян Марков поднесе поздравителен адрес от кмета на Сливен Стефан Радев. „Почитането на паметта на жертвите на Холокоста е изключителна проява на хуманност и съпричастност към страданията на нашия народ по време на фашизма. Надявам се, че изложбата „Светът на ромите” ще обогати нашите общи познания и ще ни направи още по-силни и по-успешни. Включването на младите хора в спортните и културни прояви по повод 8 април ме кара да вярвам, че тук съществува непоколебимият стремеж към познание и развитие!”, се казва в поздравлението на кмета.

„Светът на ромите” представиха Васил Чапразов – редактор на агенция „Дром” и художникът Александър Дойчинов, председател на представителство на СБХ в Сливен. Симфоничният квартет „Сливен” изпълни произведения на известни композитори, сред които и на сливенецът Йордан Русчев - Данко.

Гости бяха областният управител на Сливен Татяна Петкова, Милена Чолакова, директор на общинската дирекция „Образование, култура и връзки с обществеността”, Стела Костова, ръководител на Ромска академия за култура и образование, д-р Стефан Панайотов – председател на фондация „Здравето на ромите”, художници, писатели, музиканти, общественици, много граждани.

По рано, в чест на Световния ден на ромите, в двора на I СУ „Хаджи Мина Пашов” беше проведен футболен турнир.

07.04.2017г.


Снимки:


Пресслужба на община Сливен

Адрес: Бул. "Цар Освободител" 1
Тел: 044/611 112
Факс:044/66 23 50
Email: press@sliven.bg
За контакти: Връзка с обществеността

Източник: www.sliven.bg Позоваването на източника е задължително.


Достъпност
Хаджията - Гид на Сливен