Ръководството на Община Сливен прие посланиците на Швейцария, Холандия и Франция

11.04.2017
снимка

Заместник-кметовете на община Сливен Румен Иванов, Стоян Марков и Пепа Чиликова се срещнаха с посланиците на Конфедерация Швейцария, Кралство Нидерландия и Франция - Денис Кнобел, Том ван Оорсхот и Ерик Льобедел, както и с ръководителя за България на Световната банка Тони Томпсън. Те са в Сливен по повод инициатива на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе". Гостите бяха приветствани от зам.-кметa Румен Иванов. Срещата беше опознавателна и гостите се запознаха с историята на Сливен и политиката на Общината по отношение на образование, социални дейности и икономическо развитие. Сред акцентите в разговора беше ролята на институцията в процеса на интеграция на ромите.

Заместник-кметът Пепа Чиликова отбеляза, че Община Сливен работи по проекти, касаещи интеграцията на ромите и се търсят начини, чрез които културата да ни сплоти и опознае. Един от тях е "Заедно в детската градина", в който децата, опознавайки своя бит, култура, обичаи и традиции, стават по-близки и разбират, че всеки може да допринесе по нещо със своята култура и етнос. Разкрит е център, в който децата ще могат да рисуват заедно и след като приключи проектът ще се даде шанс на талантливи деца, които нямат възможност да се изявят в друга среда, да покажат какво умеят.

Пепа Чиликова посочи, че един от най-сериозните проблеми е раждането на деца от деца. В Сливен най-младите майки са на 12 години.

"Това е един от основните ни проблеми, с които трябва да се справим и да задържим тези деца в училище, да имат пълноценно детство и да бъдат майки, когато са готови за това", коментира тя. Заместник-кметът посочи, че в Сливен има центрове, които са насочени към уязвими групи, каквито са точно тези млади майки. Сред тях са Центърът за майчино и детско здраве, който подпомага майките при отглеждането и създаването на добри навици при възпитанието на децата, центровете за социална рехабилитация и интеграция, Комплекс за социални услуги и др. По думите на Пепа Чиликова, строящата се сграда в ромския квартал "Надежда", в която ще се помещават обединено детско заведение здравно-консултативен пункт и културно-образователен център, е крачка към това да се убедят всички родители, че мястото на децата е в детската градина и училището. Строителството е в рамките на проекта "Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи в гр.Сливен", финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. В кварталите "Надежда" и ”Комлука" и в малките населени места с роми работят и здравни медиатори.

Заместник-кметът Стоян Марков запозна присъстващите с инвестиционната програма на Общината и проектите, включени в нея.

Посланиците на Конфедерация Швейцария, Кралство Нидерландия и Франция и ръководителят за България на Световната банка Тони Томпсън изразиха своето удовлетворение и заявиха, че оценяват цялата политика и ангажираност на Общината в решаването на проблемите на ромската общност.

След срещата гостите на града и заместник-кметовете посетиха в галерия "Май" изложбата "Светът на ромите", организирана от Ромската академия за култура и образование по случай Международния ден на ромите - 8 април. В програма им е включено и посещение в квартал „Надежда”, за да се запознаят със строителството на сградата, където ще се помещават обединеното детско заведение, здравно-консултативния пункт и културно-образователния център.

11.04.2017г.


Снимки:


Пресслужба на община Сливен

Адрес: Бул. "Цар Освободител" 1
Тел: 044/611 112
Факс:044/66 23 50
Email: press@sliven.bg
За контакти: Връзка с обществеността

Източник: www.sliven.bg Позоваването на източника е задължително.


Достъпност