Нов параклис отвори врати в село Бозаджии

08.11.2022
Nov paraklis

В сливенското село Бозаджии днес, на Архангеловден, официално отвори врати новопостроеният параклис. Светата обител носи името „Св. св. апостоли Петър и Павел“ и е дългоочаквана за местните жители.

Сред присъстващите на днешното откриване бе зам. кметът по икономическото развитие инж. Стоян Марков, който приветства кметския наместник на селото Яна Петрова и всички гости на събитието.

„От името на кмета Стефан Радев и лично от мое име ви поздравявам за усилията и задружието, които са ви обединили около изграждането на параклиса и днес той вече е факт! В трудното и забързано време, в което живеем, всеки от нас се обръща към вярата и търси утеха в нея. Нека всеки, който посети новата света обител, да намери душевен покой, сили и надежда в утрешния ден“, заяви инж. Марков. Той подари икона на Свети Димитър Солунски.

Благодарност към всички дарители и ентусиасти, участвали със средства, труд и материали за изграждането на божия дом отправи кметският наместник на Бозаджии Яна Петрова.

„Изказвам огромни благодарности на хората, с чиято помощ изградихме това прекрасно и свещено място. Благодаря ви!“, каза тя.

Официалното откриване бе съпътствано със света литургия и празничен водосвет от отец Методий в съслужение със свещениците от Сливенска митрополия Иван, Стилиян и Панайот. Програмата продължи с изпълнения на Ансамбъла за народни песни и танци-Сливен.

Сред гостите на събитието бяха още общински съветници, кметове на населени места, кметски наместници, жители на селото и бившият български състезател по борба Станка Златева - носител на два сребърни олимпийски медала, петкратен световен и шесткратен европейски шампион.

Строителството на параклиса започва на предоставен от Община Сливен терен през 2014 г. Той е изграден предимно със средства на дарители. Изографисването му е дело на художника-реставратор Лука Делийски.


Снимки:


Пресслужба на община Сливен

Адрес: Бул. "Цар Освободител" 1
Тел: 044/611 112
Факс:044/66 23 50
Email: press@sliven.bg
За контакти: Връзка с обществеността

Източник: www.sliven.bg Позоваването на източника е задължително.


Достъпност