Откриха паметен знак в чест на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

13.08.2018
---

По повод 150 години от подвига на последната група от четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа днес беше открит паметен знак.

Той се намира в землището на село Божевци. На същата дата в тази местност през 1868 година, се сражават последните четници на двамата войводи.

Събитието откри директорът на Регионален исторически музей – Сливен Николай Сираков. Той разказа за подвига и пътя на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

„За четата на двамата войводи няма да ни стигнат думите. Борци за свобода и видни революционери, безграничен патриотизъм, преданост и любов към род и родина са малка част от нещата, които можем да кажем за тях. За всяко поколение, те са пример за подражание и никога няма да бъдат забравени“, заяви в словото си заместник – кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова.

Поздрав към присъстващите отправи и кметът на Община Елена инж. Дилян Млъзев.

От своя страна кметът на село Божевци Христо Стефанов изрази признателността си към всички, които са участвали в изграждането на паметника чешма. Той поясни, че е дело на близки негови приятели, жители на град Елена. По инициатива на Община Сливен, в района до паметния знак е монтирана нова беседка за жители и гости на селото. До него се намира и табела, която е дарение от Община Елена. Тя показва маршрутът, по който е минала четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

В рамките на събитието беше отслужена и заупокойна молитва в памет на загиналите.

Бяха поднесени цветя от името на председателя на Общински съвет – Сливен Димитър Митев.

Сред официалните гости бяха още заместник – кметът на Община Елена Йордан Димитров, секретарят на Община Елена Ивона Савова, директорът на Музей на Възраждането Ваня Сиракова, общественици и жители на селото.

В края на откриването поздрав към всички присъстващи отправиха певческата група към НЧ „Просвета 1946“ – с. Божевци.

Организатори на проявата са Община Сливен, кметство с. Божевци, Община Елена и Великотърновска епархия.

13.08.2018 г.


Снимки:


Пресслужба на община Сливен

Адрес: Бул. "Цар Освободител" 1
Тел: 044/611 112
Факс:044/66 23 50
Email: press@sliven.bg
За контакти: Връзка с обществеността

Източник: www.sliven.bg Позоваването на източника е задължително.


Достъпност
Хаджията - Гид на Сливен